Četvrtak, 2 svibnja, 2024

Ćužić: Švedski poduzetnici BiH doživljavaju kao zemlju s vrlo kompliciranom administracijom

Preporučeno

Bilateralni odnosi Bosne i Hercegovine i Kraljevine Švedske izuzetno su dobri, a posebna poveznica između ovih dviju država je velika bosanskohercegovačka dijaspora koja broji više od 80.000 ljudi – kazala je u intervjuu za Fenu ambasadorica BiH u Kraljevini Švedskoj Vesna Ćužić.

Ambasadorica Ćužić naglašava da se u vremenu migrantske krize vrlo često ističe integracija bh. građana kao primjer dobre integracije i iskorištavanja jednakih šansi za sve koje Švedska pruža.

– U Švedskoj imamo veliki broj bh. građana koji su uspješni u raznim područjima, od poduzetništva do znanosti i politike – pojašnjava.

S druge strane, kaže, Kraljevina Švedska je snažno prisutna u BiH kao država koja kontinuirano daje podršku razvoju ekonomije, projektima zaštite okoliša, reformama javne administracije i demokratskim procesima u BiH putem Švedske razvojne agencije (SIDA), kao i političku podršku BiH u procesu pridruženja EU.

Podsjetila je da je u Štokholmu 18. decembra 2015. godine, u suradnji s Ministarstvom vanjskih poslova Švedske, održana Konferencija o temi evropskih integracija zemalja zapadnog Balkana na kojoj je ministrica vanjskih poslova Švedske Margot Walstrom istakla podršku Švedske ovom procesu.

Također, dodala je Ćužić, bitna je činjenica da Švedska i BiH imaju potpisan sporazum o dvojnom državljanstvu.

Za mogućnosti proširivanja suradnje BiH i Švedske kaže da su mnogobrojne, od kulturne, znanstvene, pa do ekonomske te ističe da suradnja na tim područjima i danas postoji, a njeni inicijatori i nositelji su upravo bh. građani koji žive u Švedskoj.

S druge strane, švedski poduzetnici ne pokazuju veliku inicijativu za poslovnu suradnju i ulaganja, jer BiH doživljavaju kao zemlju s vrlo kompliciranom administracijom.

– Bilo bi potrebno vidjeti što je to što mi u BiH imamo ponuditi, ali i što može biti konkurentno na švedskom tržištu – smatra Ćužić.

Kao jedan izuzetno uspješan primjer suradnje navela je suradnju švedskih dizajnera i firme “Rukotvorine” iz Konjica, koja je vlasnik brenda “Zanat”. Ta suradnja je rezultirala nagradom “Zlatna stolica” za 2015. za dizajn i izradu stolice “Unna” koja im je dodijeljena u Štokholmu, u novembru prošle godine.

S obzirom na to da je relativno kratko na mjestu ambasadorice u Švedskoj, Ćužić napominje da je moguće da nema sve informacije te da postoje inicijative i suradnja o kojima Ambasada BiH u Švedskoj nije upoznata. Stoga je naglasila da je Ambasada spremna podržati i pomoći, u okviru svojih mogućnosti, svaku inicijativu kojoj je cilj poslovna suradnja i pozitivna promocija BiH u Švedskoj.

Za prisutnost BiH u švedskoj javnosti i medijima rekla je da bi BiH trebala i mogla biti puno prisutnija te da je, nažalost, još prva asocijacija koja se povezuje s BiH ratna zbivanja 90-ih.

– BiH je bila dosta prisutna u medijima krajem 2015., kada se obilježavalo 20 godina Dejtonskog mirovnog sporazuma. U Štokholmu su bile organizirane dvije konferencije o toj temi, a televizija je prikazala dokumentarni film o našim građanima u Švedskoj koji su došli kao izbjeglice 90-ih i ovdje napravili respektabilne karijere – podsjetila je ambasadorica Ćužić.

Ističe da je imala priliku susresti bivše ambasadore Švedske u BiH i druge ljude koji su neko vrijeme boravili u BiH te da oni spadaju u krug onih koji su dobro informirani, redovito prate događanja u BiH, a svi kažu da ih je osvojila ljepota zemlje i srdačnost ljudi.

U pogledu zanimanja švedskih turista za posjetu BiH nema konkretne informacije o tome niti koliko je prisutna turistička ponuda bh. agencija ili turističkih zajednica na švedskom tržištu. Šveđani jako puno putuju i gotovo godinu dana unaprijed planiraju godišnje odmore. Podjednako su zainteresirani za zimski, ljetni turizam i vole aktivno provoditi odmor.

Turizam je, ističe, sigurno jedna od oblasti u kojoj BiH ima veliki potencijal ponuditi švedskom tržištu.

– Namjera mi je, tijekom moga mandata, u suradnji sa zainteresiranim turističkim agencijama i turističkim zajednicama raditi na projektima promocije turističke ponude BiH u Švedskoj – kaže Ćužić.

Ambasadorica BiH u Švedskoj se osvrnula i na aktuelnu izbjegličku krizu te naglasila da je Švedska, uz Njemačku, bila najotvorenija za prijem migranata, a u 2015. primila je 162.000 tražitelja azila, što je najviše u odnosu na broj stanovnika u Evropi.

Moto švedske politike je ponuditi svim imigrantima jednake uvjete i mogućnosti za školovanje i posao kao što imaju njihovi građani.

Međutim, napomenula je, sistem je počeo pucati prilivom velikog broja migranata u kratkom vremenu, kada su se suočili s nedostatkom smještajnih kapaciteta. Drugi problem je veliki broj maloljetnih tražitelja azila bez roditeljske pratnje, čiji je trošak zbrinjavanja, po švedskim standardima, izuzetno veliki.

Suočena s konkretnim problemima zbrinjavanja migranata te s pritiskom opozicije, vlada švedskog premijera Stefana Lofvena odlučila se za promjene zakonske regulative u vezi s tražiteljima azila, koji sada mogu tražiti samo migranti iz ratom ugroženih zemalja, uvođenje kontrola na graničnim prijelazima i uvođenje privremenih dozvola boravka.

Sve to, zaključila je Ćužić, dovelo je do toga da je danas u Švedskoj migrantska kriza najaktualnija tema, a na organiziranim javnim okupljanjima čuju se glasovi za, kao i glasovi protiv prihvata novih migranata i odobravanja azila onima koji su već u Švedskoj.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Stupile na snagu Schmidtove izmjene Ustava FBiH iz aprila prošle godine

Visoki predstavnik Christian Schmidt 27. aprila 2023. nametnuo je amandman na Ustav FBiH kojim se mijenja način imenovanja nove...

Još vijesti za vas