Četvrtak, 2 svibnja, 2024

Za 1. maj u BiH očekuje se čak i snijeg

Preporučeno

Vrijeme posljednjih godina za prvomajske praznike ne ide na ruku izletnicima, piše Večernji list BiH. Vrlo je često kiša znala pokvariti slavlje i roštilj, pa smo se s pravom zapitali kakvo će vrijeme biti ovog 1. maja s obzirom na zahladnjenje, pa čak i snijeg posljednjih dana.

Odgovor smo potražili u Federalnom hidrometeorološkom zavodu.

U BiH će danas biti oblačno s jačom kišom. Obilnije oborine očekuju se u Krajini i zapadnim područjima Bosne. Oborine će prelaziti sa zapada prema istoku zemlje i do kraja dana očekuje se njihov prestanak u cijeloj BiH. Vjetar će biti slab, prijepodne južnog i jugozapadnog smjera, a u drugoj polovini dana u skretanju na sjeverni smjer.

Upravo se čita:  Nova velika policijska akcija u BiH, zaplijenjeno devet kilograma droge

Jutarnja temperatura zraka bit će između 4 i 10 stepeni, na jugu zemlje do 12, a najviša dnevna između 9 i 15, na jugu zemlje do 17 stepeni. Prvog dana vikenda bit će pretežno oblačno vrijeme. Poslijepodne se pljuskovi očekuje u Hercegovini i ponegdje u središnjim dijelovima. Vjetar će biti slab sjevernog i sjeverozapadnog smjera. Jutarnja temperatura zraka kretat će se između 3 i 8 stepeni, na jugu zemlje do 10, a najviša dnevna između 13 i 18, na jugu zemlje 18 i 23 stepena.

Upravo se čita:  Poznato kad kreće isplata uvećanih penzija u FBiH: Evo koliko sada iznose

U nedjelju, 1. maja, u BiH će biti pretežno oblačno vrijeme s kišom, a na planinama susnježicom i snijegom. Ponegdje su uz kišu mogući i pljuskovi s grmljavinom. Jutarnja temperatura zraka bit će između 2 i 8 stepeni, na jugu zemlje do 10, a najviša dnevna između 5 i 10, na jugu do 16 stepeni, saopštenoje iz FHMZ-a.

Premda posljednjih godina za praznik rada uglavnom pada kiša, najavljene snježne padavine pravo su iznenađenje ove godine, a pojedini meteorolozi tvrde da je ovo najhladniji 1. maja u posljednjih 10 godina.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Stupile na snagu Schmidtove izmjene Ustava FBiH iz aprila prošle godine

Visoki predstavnik Christian Schmidt 27. aprila 2023. nametnuo je amandman na Ustav FBiH kojim se mijenja način imenovanja nove...

Još vijesti za vas