Četvrtak, 2 svibnja, 2024

Državna imovina još nije uknjižena: BiH sve dalje od NATO-a

Preporučeno

Godišnji samit NATO-a zakazan je za 8. i 9. juli ove godine u Varšavi u Poljskoj. Bosna i Hercegovina do tada bi trebala osvariti vidan napredak u knjiženju perspektivne vojne imovine na državu Bosnu i Hercegovinu, želi li aktiviranje Akcionog plan za članstvo (MAP) BiH u NATO.

Bez knjiženja vojne imovine na državu, BiH se ne može nadati ulasku u NATO.

Nažalost, vrijeme curi a ovom pitanju još uvijek nije urađeno ništa.

Ministrica odbrane BiH Marina Pendeš najavila je krajem januara ove godine, u intervjuu za Oslobođenje, aktiviranje MAP-a do juna ove godine.

Upravo se čita:  Uskoro stiže zatopljenje, temperature će biti prave ljetne

”Plan je i nastaviti proces knjiženja perspektivnih vojnih lokacija, što smo značajno intenzivirali prošle godine. Znate i sami da Pravobranilaštvo BiH za potrebe Ministarstva odbrane radi tu uknjižbu, tako da bismo do šestog mjeseca u potpunosti opravdano očekivali aktiviranje MAP-a za našu zemlju. To ne znači da ćemo biti primljeni u NATO, ali znači aktiviranje MAP-a i nove izazove za sve nas” – kazala je Pendeš.

Napredak u knjiženju vojne imovine na državu BiH do sada je ostvaren samo u Federaciji BiH. Napravljeni su krupni koraci. Uknjižena su čak 23 vojna objekta na državu Bosnu i Hercegovinu. S druge strane, u Republici Srpskoj nema pomaka. Vlasti ovog bh. entiteta nisu uknjižile niti jedan perspektivni vojni objekt na BiH.

Upravo se čita:  Šta se krije iza priča o sukobu u Bosni i Hercegovini?

Čak, otišli su i korak dalje. Vojnu imovinu umjesto na državu knjiže na enitet. Iako je to direktno kršenje Zakona o privremenoj zabrani raspolaganja državnom imovinom u BiH. Donio ga je u martu 2005. godine visoki predstavnik Paddy Ashdown.

Taj zakon je još uvijek na snazi.

Suprotno zakonu, ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač i načelnik općine Laktaši Miroslav Kodžoman potpisali su u srijedu ugovoro o prenosu vlasništva u Kasarni Zalužani u općini Laktaši, čime 35 hektara zemljišta prelazi u vlasništvo MUP-a RS.

Upravo se čita:  Više od polovine stanovnika zadovoljno životom u BiH, čekaju se nove investicije

Također, Apelaciono vijeće Suda BiH još uvijek se nije izjasnilo o presudi Suda BiH, koji je još prošle godine naložio knjiženje imovine bivše JNA u Han Pjesku na državu Bosnu i Hercegovinu, unatoč tome što stručnjaci upozoravaju da je za BiH prijem u NATO važniji možda i od prijema u EU.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Stupile na snagu Schmidtove izmjene Ustava FBiH iz aprila prošle godine

Visoki predstavnik Christian Schmidt 27. aprila 2023. nametnuo je amandman na Ustav FBiH kojim se mijenja način imenovanja nove...

Još vijesti za vas