Četvrtak, 2 svibnja, 2024

Ovdje je plata 2.500 eura , plus su putovanja besplatna: Ali ima jedna caka…

Preporučeno

Život na riječnim kruzerima često izgleda kao idealan, međutim, ono što se ne zna je i da iza te idile stoji izuzetno težak rad. Krstarenje evropskim rijekama, gdje uz platu od 1.000 do 2.500 eura dobijate kabinu s pogledom zvuči lijepo, ali koliko je, u stvari, težak rad na kruzeru?

Glavna razlika između morskih i riječnih kruzera je rad na istima. Dok oko 200 konobara uslužuje goste na prekookeanskim brodovima, na riječnim ih je samo 5-6. To znači da ako se jedan razboli drugi moraju više da rade. Na riječnim kruzerima mora da se radi ozbiljno i samo profesionalci mogu da izdrže taj ritam. To se odmah vidi u prvim danima, jer oni koji misle da je ovo lak posao, brzo se vraćaju kući”, priča Ivan Leštanin, pravni zastupnik kompanije koja zapošljava i naše državljane na riječnim kruzerima.

Potražnja za ovim poslom je prilično velika.

“Mi zapošljavamo oko 20-30 naših ljudi mjesečno. Najviše konobara i kuhara koji zarađuju između 1.000 i 2500 eura svaki mesec, plus bakšiš. Oni imaju i svoje kabine sa prozorom i besplatnim internetom, za razliku od prekookeanskih kruzera”, dodaje on.

Sezona riječnih krstarenja traje od marta do novembra, a standardna ruta je Rajna-Majna-Dunav. Leštanin kaže da je u ovom poslu znanje njemačkog i engleskog jezika predstavlja prednost.

Da je ovaj posao zaista primamljiv za mlade ljude, dokazuje i Igor O. (26) koji će se uskoro otisnuti na jedan od riječnih brodova gdje će raditi kao zamjenik glavnog kuhara.

“Rečeno mi je da ću raditi oko 10 sati, s tim što ću imati slobodne dane da izađem sa broda kada je usidren i, naravno, godišnji odmor. Težina posla zavisi i od pozicije u kuhinji, najniža je da pereš sudove, a najviša šef kuhinje. Kada si glavni u kuhinji, to je svakako najveći stres i pritisak jer moraš da organizuješ sve. Plata za najvišu funkciju je oko 2.400 eura, plus bonusi, dok je najniža plata u kuhinji 850 eura plus bakšiš od oko 400-500 eura”, objašnjava Igor.

Mladi kuhar takođe dijieli mišljenje da je lakše raditi na riječnom kruzeru, nego na prekookeanskom, jer se, prije svega, zarađuje više, a bolji su i uslovi.

“Bakšiš je takođe veći, a s obzirom na to da se putuje Rajna-Majna-Dunav, u Beogradu sam svakih nedjelju do mjesec dana. Manji je obim posla, a i plata je jako slična. Kada bih se odlučio za prekookeanski brod, morao bih da platim kartu i put za dolazak do same luke gdje je usidren, dok bi mi takođe trebalo i ljekarsko uvjerenje, što nije nephodno za riječne brodove”.

Ivan objašnjava i da je procedura za dobijanje posla izuzetno jednostavna, te da već kroz nekoliko dana znate da li ste dobili posao.

“Postoji nekoliko načina da se stupi u kontakt sa kompanijama koje zapošljavaju ljude na riječnim brodovima, a danas čak možete i preko Vibera da dogovorite posao. Često se rade intervjui preko kamere, a po završetku vam pošalju svu potrebnu dokumentaciju, kao i pismo sa kojim ideš u ambasadu po vizu. Zatim slijedi potpisivanje ugovora i odlazak u zemlju gdje je brod usidren, a sve troškove puta plaća kompanija”, zaključuje on.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Stupile na snagu Schmidtove izmjene Ustava FBiH iz aprila prošle godine

Visoki predstavnik Christian Schmidt 27. aprila 2023. nametnuo je amandman na Ustav FBiH kojim se mijenja način imenovanja nove...

Još vijesti za vas