Utorak, 7 svibnja, 2024

Odzvonilo paradajz turizmu: I Grci oduzimaju hranu turistima na granici

Preporučeno

Paradajz turizmu je odzvonilo! Početak ovogodišnje turističke sezone u Grčkoj obilježilo je masovno oduzimanje hrane turistima na granici.

Jaja, zaleđeno meso, punjene paprike, paradajz, paprike… na spisku su stvari koje grčki carinici oduzimaju turistima.

– Početkom maja krenuli smo porodično na odmor u Grčku. Na granici su nam carinici zaplijenili ručni frižider u kom su bile zaleđene punjene papirke i meso – požalio se „Blicu” Marko Danilović.

Aleksandar je ostao bez kartona jaja i sarmi koje su, kaže, on i djevojka ponijeli „da im se nađe”. Nevenka, koja je prošle nedjelje krenula put Grčke, priča da su carinici iz autobusa ispraznili svu hranu koju su putnici imali, piše Blic.

– Nama su uzeli salate i faširane šnicle, dok su paru ispred nas oduzeli paket vode – objašnjava ova putnica.

Nekoliko turista posvjedočilo nam je da im je oduzeta samo hrana koja nije vakuumirana

U turističkim agencijama imaju jednostavan savjet turistima: Ne nosite hranu na more!

– Carinik ima pravo da oduzme hranu. Zakon o hrani koja nije vakuumirana i koja je proizvedena van EU donijet je odavno, ali su nam Grci tolerisali unos sve do ove godine. Sada se situacija promijenila, vjerovatno zato što je Grčka u velikoj finansijskoj krizi, pa želi da turisti što više novca ostave kod njih kako bi zaštitili svoju proizvodnju – objašnjava Nemanja Pivnički iz turističke agencije.

Prema njegovim rečima, gotovo da nema vrste hrane koju naši turisti ne nose na put.

– Imali smo turiste koji su sa sobom nosili zamrznute piliće koji se poslije određenog vremena pokvare i kojima se isti ti ljudi kasnije otruju – navodi Pivnički.

Vozači turističkih agencija iz Srbije kažu da u autobusima nekad prevoze više ručnih frižidera nego putnika.

– Prošle nedjelje sam pokupio turu u Nišu. U autobus su ušli baba i deda s unukom, tri kofera, dvije putne torbe i dva frižidera! U autobusu nekad zna da se zadesi i 50 ručnih frižidera – priča vozač N. V.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Predsjedavajući Bećirović u Berlinu: BiH je zahvalna Njemačkoj za podršku rezoluciji o Srebrenici

Predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović razgovarao je s predsjednikom Savezne Republike Njemačke dr. Frank-Walterom Steinmeierom prvog dana zvanične...

Još vijesti za vas