Četvrtak, 23 svibnja, 2024

Rekordne cijene: Evo koliko će ove godine koštati ljetovanje u Hrvatskoj i Crnoj Gori

Preporučeno

Skupoća Hrvatske premašila je i neke destinacije iz drugih dijelova Evrope i Afrike. Tako, na primjer, sedam dana na Krfu u Grčkoj košta od 600 do 1.500 eura, a na Siciliji od 700 do 2.000 eura.

Godišnji odmor na obali mora za mnoge bi ove godine mogao biti nedostižan. Ljetovanje na Jadranu postaje sve skuplje, a u ovoj godini cijene će nastaviti svoj uzlazni trend.

Evo kakve nas cijene očekuju ove godine u Hrvatskoj i Crnoj Gori.

Sedam noćenja u polupansionu u Makarskoj za jednu osobu košta 535 eura, što je oko 1.050 KM. Za isti broj dana u hotelu s tri zvjezdice udaljenom 350 metara od jedne od najljepših plaža u Brelama platit ćete 665 eura ili 1.300 KM. Ukoliko se u obzir uzme četveročlana porodica, roditelje s dvoje djece sedmodnevni boravak u omiljenom ljetovalištu brojnih bh. građana izaći će i više od 3.000 KM, samo za boravak u apartmanu. Uzimajući u obzir i druge troškove, od putovanja, hrane, turističkih posjeta, za prosječan boravak na moru četveročlana porodica treba izdvojiti i do 5.000 KM.

Za dvije osobe jedna noć u ne baš dobro opremljenom apartmanu u Splitu košta od 176 pa sve do 978 KM, u zavisnosti od luksuza koji želite sebi priuštiti. U mnogim ponudama u tu cijenu uključen je samo doručak.

Kada je riječ o Crnoj Gori, malo je bolja situacija, mada je primjetno i da su tamošnji hoteli podigli cijene za razliku od prošle godine, pa će četveročlanoj porodici trebati između 3.000 i 4.000 maraka.

Cijene privatnih apartmana u Budvi trenutno se kreću između 100 i 150 KM, ili više.

Naravno, ljetovanje nije samo cijena smještaja, treba uzeti u obzir cijene u restoranima, kafićima, pa ćete tako u Hrvatskoj u Dubrovniku za parking izdvojiti više od 10 eura, pet eura za kuglu sladoleda, 6,5 eura za kafu na Stradunu. Za hamburger u Rovinju gosti moraju izdvojiti čak 22 eura. Za izlazak na pizzu potrebno je 12 do 15 eura po obroku u većini mjesta na jadranskoj obali.

Skupoća Hrvatske premašila je i neke destinacije iz drugih dijelova Evrope i Afrike. Tako, na primjer, sedam dana na Krfu u Grčkoj košta od 600 do 1.500 eura, a na Siciliji od 700 do 2.000 eura. No, također, za smještaj u nekim malo luksuznijim hotelima u Turskoj četveročlana porodica treba izdvojiti i do 10.000 KM, što je luksuz za većinu bh. građana, piše Avaz.

Ukoliko želite proći jeftinije, morat ćete se odreći pogleda na plažu i blizine obale.

Izdvajamo

Izdvajamo

Komplikacije nakon poroda: 29-godišnja porodilja preminula u vozilu hitne pomoći tokom transporta iz Gračanice u UKC Tuzla

Policijska stanica Lukavac, jučer oko 21.15 sati, obaviještena iz Službe hitne medicinske pomoći (SHMP) Doma zdravlja Lukavac, da je...

Još vijesti za vas