Četvrtak, 2 svibnja, 2024

Kada će BiH dobiti Koordinaciono tijelo za borbu protiv terorizma?

Preporučeno

Koordinaciono tijelo za brobu protiv terorizma još nije uspostavljeno, a na sjednici Vijeća ministara održanoj 28. jula dnevnim redom je bilo najavljeno razmatranje Prijedloga odluke o uspostavljanju Koordinacionog tijela za borbu protiv terorizma, ali zbog pribavljanja potrebnih mišljenja navedena tačka dnevnog reda je odložena, kako bi se razmotrile primjedbe i sugestije dostavljene od pojedinih ministarstava, piše novinska agencija Patria.

Ministarstvo sigurnosti BiH od aprila 2015. godine na inicijativu Tužilaštva BiH, preduzima aktivnosti na sačinjavanju Prijedloga Odluke o uspostavljanju Koordinacionog tijela borbe za brobu protiv terorizma u BiH, ali do danas to nije urađeno.

Upravo se čita:  Šta se krije iza priča o sukobu u Bosni i Hercegovini?

Odlukom Vijeća ministara BiH uspostavljena je Grupa za borbu protiv terorizma i jačanje sposobnosti za borbu protiv terorizma, koju su činili predstavnici državnih i entitetskih i tijela Brčko Distrikta, a koja je radila pod vodstvom Tužilaštva BiH i nadzorom Ministarstva sigurnosti.

– Nakon devet godina postojanja Udarne grupe uočeno je da ovako uspostavljena radna grupa nije imala sveobuhvatne nadležnosti u cilju adekvatnog postupanja u pogledu borbe protiv terorizma. Nakon analize dotadašnjeg rada Grupe, te aktuelnih terorističkih aktivnosti i pojačane prijetnje terorizma, došlo se do zaključka da postoji hitna potreba da se dosadašnja Udarna grupa prekonstruiše u Koordinaciono tijelo – kažu iz Ministarstva sigurnosti BiH.

Upravo se čita:  Zbog nesposobnosti političara BiH bi mogla ostati bez dvije milijarde KM

Dodaju da je potreba formiranja ovog tijela naglašena i posljednjim terorističkim napadima u BiH, kao i sve učestalijim terorističkim napadima širom Evrope.

– Koordinaciono tijelo za brobu protiv terorizma imalo bi i funkciju prevencije određenih terorističkih aktivnosti, prikupljajući informacije na osnovu kojih će se praviti analize u skladu sa ukazanim potrebama – dodaju iz Ministarstva sigurnosti BiH.

Upravo se čita:  Cijene u Neumu veće za 10-15 posto, trenutna popunjenost hotela na 70 posto

No, Vlada Republike Srpske odbacila je kao sporan Prijedlog odluke o uspostavljanju Koordinacionog tijela za borbu protiv terorizma u Bosni i Hercegovini.

Entitetska vlada je ocijenila da pokušaj uspostavljanja takvog tijela posredstvom odluke Vijeća ministara BiH predstavlja pravni i politički presedan.

Ta odluka je obrazložena konstatacijom da su sva tijela i agencije iz oblasti unutrašnjih poslova i sistema sigurnosti u BiH uspostavljeni na osnovu zakona.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Sarajevo konačno dobija letove ka jednom od najvećih evropskih gradova

Najveća španska aviokompanija Iberia će letjeti dva charter leta iz Sarajeva za Madrid ovog proljeća. Letovi su 25. maja i...

Još vijesti za vas