Četvrtak, 2 svibnja, 2024

“Menadžment ‘Sarajevoputeva’ sam je sebe eliminisao”

Preporučeno

Konzorcij privatnih građevinskih kompanija “Bosman” – “Dobojputevi” dobio je posao održavanja autoputeva u Federaciji Bosne i Hercegovine na četiri godine, sa cijenom od 16 miliona maraka.

“Bosman” – “Dobojputevi” su pobijedili na tenderu, iako se prijavila i državna kompanija “Sarajevoputevi”, koja već osam godina održava autoputeve u Federaciji BiH, te ponudila i znatno nižu cijenu, saznaje Dnevni avaz.

I dok iz “Sarajevoputeva” najavljuju žalbu, direktor Javnog preduzeća “Autoceste Federacije BiH” Đenan Salčin u saopštenju za medije kaže sljedeće:

– JP Autoceste FBiH nisu eliminirale ponudu “Sarajevoputeva“ d.d. Sarajevo već je to učinio sam menadžment “Sarajevoputeva“ d.d. Sarajevo, koji nije dostavio traženu dokumentaciju u skladu sa tenderskom procedurom i Zakonom o javnim nabavkama.

Na raspisani tender stigle su dvije ponude od firmi sa sjedištem u Federaciji BiH. Jedna od Sarajevoputeva dd sa sjedištem u Sarajevu i Dobojputevi dd DOBOJ – Jug.

Komisija za javne nabavke JP Autoceste FBiH je provela zakonom propisanu proceduru i utvrdila da Sarajevoputevi dd nisu ispunili tendersku proceduru propisanu Zakonom o javnim nabavkama.

U skladu sa važećim zakonskim propisima, “Sarajevoputevi“ d.d. Sarajevo imaju pravo na žalbu koju razmatra resorno Federalno ministarstvo prometa i komunikacija u čijoj su nadležnosti i JP Autoceste FBiH i Sarajevoputevi d.d. Sarajevo.

Konačna odluka u ovom slučaju je u nadležnosi Ministarstva prometa i komunikacija FBiH i čudi me da “Sarajevoputevi“ d.d. Sarajevo svoju argumentaciju iznose u medijima, a ne u zakonskoj žalbenoj proceduri.

Radi javnosti, dužni smo pojasniti da ova nabavka, odnosno tender za usluge održavanja autoceste, podliježe Zakonu o javnim nabavkama i da JP Autoceste moraju provesti i ispoštovati svu proceduru u skladu sa ovim Zakonom.

Iza zakonitosti provođenja ovog konkretnog postupka, u potpunosti stojim.

Bez namjere da ulazim u ocjenu ranijeg rada JP Autoceste u kojem nisam učestvovao, moje lično opredjeljenje je da je transparentnost i zakonitost u radu JP Autoceste FBiH osnovni postulat na kojem insistiramo, uprkos svim lobiranjima i pritiscima na menadžment. Za ovakav pristupo imam podršku i ukazano povjerenje da obavljam ovu vrlo odgovornu dužnost i od zakonitosti i transparentnosti u radu nećemo odustati.

“Sarajevoputevi“ d.d Sarajevo i svi drugi koji, iz ovih ili drugih razloga, budu smatrali da su nekim našim potezima oštećeni, imaju zakonske mogućnosti da štite svoja eventualna prava, ali pritisci, prijetnje i bilo kakva nezakonita argumentacija neće uroditi plodom, navodi se u saopštenju.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Stupile na snagu Schmidtove izmjene Ustava FBiH iz aprila prošle godine

Visoki predstavnik Christian Schmidt 27. aprila 2023. nametnuo je amandman na Ustav FBiH kojim se mijenja način imenovanja nove...

Još vijesti za vas