Srijeda, 8 svibnja, 2024

Valenztin Inzko o referendumu: Dodik građane RS-a vodi ka izolaciji

Preporučeno

„Za početak, ohrabren sam činjenicom da je prevladao mir i da je 25. septembra prošao bez incidenata. Međutim, razočaran sam što se rukovodstvo Republike Srpske, umjesto da se fokusira na otvaranje radnih mjesta, poboljšanje usluga i borbu protiv korupcije, opredijelilo da krši vladavinu prava i vodi Republiku Srpsku i njene građane dalje od reformi, a prema izolaciji, izjavio je visoki predstavnik Valentin Inzko komentirajući jučer održani nelegalni referendum o Danu Republike Srpske, prenosi novinska agencija Patria.

Upravo se čita:  Izgorio restoran “Komuna”, gosti pobjegli u zadnji čas

Ovaj „referendum o Danu RS“ nema zakonske osnove budući da se njime direktno krši odluka Ustavnog suda BiH. Stoga on predstavlja osporavanje Ustavnog suda BiH, njegove odluke, ustavnog okvira zemlje i vladavine prava u BiH.

-Referendum je održan u jednom dijelu zemlje, ali građani i njihovi lideri i dalje su suočeni sa istim osnovnim pitanjem – kako poboljšati život građana. U prošli utorak je Evropska unija ponudila BiH šansu da zajedničkim naporima krene za svojim susjedima putem ka većoj stabilnosti i prosperitetu. To mora biti u fokusu. Stoga pozivam političke aktere na svim stranama da se uzdrže od agresivne retorike i retorike koja vodi daljim podjelama i da se posvete procesu pridruživanja.

Upravo se čita:  Stupile na snagu Schmidtove izmjene Ustava FBiH iz aprila prošle godine

Vlasti RS moraju provesti odluku Ustavnog suda BiH iz novembra 2015. godine što je prije moguće, tako što će uskladiti Zakon o praznicima RS sa odlukom Ustavnog suda.

Međunarodna zajednica zadržava instrumente za osiguranje provedbe Mirovnog sporazuma. U predstojećem periodu visoki predstavnik Inzko obavit će konsultacije sa širom međunarodnom zajednicom o koracima koji slijede, a o ovom pitanju izvijestit će i Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Lamija je 30 godina živjela u Nizozemskoj i sada se sa porodicom vratila u Fojnicu: “Kao mala sam imala san da živim u šumi”

Nakon trideset godina života u Nizozemskoj, Lamija Džigal Bekašević, sa svojom obitelji vratila se u rodni kraj nedaleko od...

Još vijesti za vas