Četvrtak, 18 srpnja, 2024

Velika akcija SIPA-e: Pretresi na više od 10 lokacija, desetero uhapšenih, blokirana velika količina novca

Preporučeno

U operativnoj akciji "Bulevar" preduzimaju se i aktivnosti u skladu sa Zakonom o sprječavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti BiH, u okviru kojih će putem svih banaka u BiH i ostalih obveznika biti izvršene provjere stanja po računima predmetnih lica, kao i da li isti posjeduju sefove u bankama.

U sklopu operativne akcije “Bulevar”, policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) na području SBK realizovali su pretrese stambenih i poslovnih objekata i pokretnih stvari na 11 lokacija, dok pretres na 12. i dalje traje.

Do ovog momenta uhapšeno je 10 osoba koje se dovode u vezu s izvršenjem određenih krivičnih djela.

Pretresi se vrše po nalogu Kantonalnog suda u Sarajevu i pod nadzorom Tužilaštva KS, a zbog postojanja osnova sumnje da su počinjena krivična djela: “Krivotvorenje isprave”, “Nedozvoljena trgovina”, “Pranje novca” u vezi s krivičnim djelom “Udruživanje radi činjenja krivičnih djela” i “Osnovi odgovornost pravnog lica”, koja su propisana Krivičnim zakonom FBiH.

Upravo se čita:  Na snazi narandžasto upozorenje: Temperature će ići i do 41 stepen

U operativnoj akciji “Bulevar” preduzimaju se i aktivnosti u skladu sa Zakonom o sprječavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti BiH, u okviru kojih će putem svih banaka u BiH i ostalih obveznika biti izvršene provjere stanja po računima predmetnih lica, kao i da li isti posjeduju sefove u bankama.

Do sada je blokirano oko 618.025,64 KM i 35.513,93 eura. Također, prilikom pretresa otkrivena je i privremeno oduzeta velika količina poslovne dokumentacije koja može poslužiti kao dokaz da su počinjena navedena krivična djela.

Upravo se čita:  BH Meteo: Evo koliko će još najmanje trajati toplotni talas!

Policijski službenici SIPA-e su tokom rada po predmetu, odnosno dokumentovanju počinjenih krivičnih djela identifikovali nekretnine koje su osumnjičene osobe stekle izvršenjem krivičnih djela, a radi se o 20 stanova, 26 ostava i 16 garažnih mjesta na području Sarajeva, u vezi kojih je Kantonalni sud u Sarajevu, na prijedlog Tužilaštva KS donio rješenje o privremenoj zabrani raspolaganja navedenim nekretninama koje će biti dodijeljene Federalnoj agenciji za upravljanje oduzetom imovinom na dalju nadležnost.

Upravo se čita:  Inspekcije rade punom parom: Izrečene kazne u iznosu 249.450 KM

Pretresi se realizuju u saradnji s Poreskom upravom FBiH i ministarstvima unutrašnjih poslova Srednjobosanskog kantona i Zeničko-dobojskog kantona.

Uzimajući u obzir da su aktivnosti u toku, o konačnom ishodu javnost će biti informisana naknadno, saopšteno je iz SIPA-e.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Cijene smještaja u Hrvatskoj divljaju, turistička zajednica apeluje na iznajmljivače: Budite razumni

U Hrvatskoj je trenutno 930 hiljada turista pri čemu je turistički promet u dolascima veći za pet, a noćenjima...

Još vijesti za vas