Četvrtak, 2 svibnja, 2024

Optužnica u predmetu “Bobar banka” uskoro na potvrđivanju u Sudu BiH

Preporučeno

Nakon intenzivne istrage, koja je trajala oko 18 mjeseci, više stotina prikupljenih dokaza, provedenih vještačenja i saslušanja više desetina svjedoka, optužnica se odnosi na zloupotrebe u poslovanju Bobar banke, kojima je prouzročena izravna šteta od približno 130 miliona KM, za koje su oštećene institucije BiH i entiteta, poduzeća i građani.

Optužnica obuhvata veći broj fizičkih osoba koje se terete da su organizirano djelujući počinile kaznena djela zloupotreba ovlaštenja u privredi i kaznena djela finansijskog kriminala.

Upravo se čita:  Metalci i trgovci protestnim šetnjama u borbi za svoja prava: Kad će bolji život za radnike?

Istragom je utvrđeno, da su putem navedene banke, ciljano plasirani krediti pravnim osobama – članovima Bobar grupe povezanih lica, sa nikakvim ili minimalnim instrumentima osiguranja, što je dovelo do nemogućnosti naplate kredita i propasti navedene banke, uslijed čega su pojedinci kojima su davani krediti, stekli nezakonitu imovinsku korist u iznosu od približno 125 milijuna KM, a propali su i izgubljeni depoziti mnogih institucija države i entiteta, sredstva općina i javnih poduzeća, kao i depoziti građana.

Upravo se čita:  Bećirović se oglasio iz Egipta, slijede razgovori sa državnim vrhom

Podsjećamo, 20.07. ove godine, u suradnji sa SIPA a na prijedlog tužiteljstva, Sud BiH je blokirao cjelokupnu ličnu imovinu osumnjičenih u ovom predmetu.

Predmet Bobar banka, najsloženiji je predmet finansijskog kriminala u postdejtonskoj Bosni i Hercegovini i predstavlja odlučan korak tužiteljstva i agencija za provođenje zakona, u borbi protiv nezakonitog trošenja javnih sredstava i protuzakonitog bogaćenja pojedinaca.

U optužnici se predlaže saslušanje više od 100 svjedoka optužbe a priloženo je više stotina materijalnih dokaza, kao i opsežna stručna vještačenja.

Upravo se čita:  Bećirović s ambasadorima Kvinte, EU i OHR-a: BiH ćemo braniti u skladu s međunarodnim i nacionalnim pravom

Tužiteljstvo BiH nastavlja borbu protiv financijskog kriminala i pranja novca, sa ciljem zaštite bankarskog sistem te platnog i finansijskog sistema Bosne i Hercegovine i finansijske sigurnosti građana naše zemlje.

Predmet Bobar banka je povezan i sa drugim predmetima koji će imati posljedice u BiH i šire, a na kojima Tužiteljstvo BiH radi.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Stupile na snagu Schmidtove izmjene Ustava FBiH iz aprila prošle godine

Visoki predstavnik Christian Schmidt 27. aprila 2023. nametnuo je amandman na Ustav FBiH kojim se mijenja način imenovanja nove...

Još vijesti za vas