Četvrtak, 2 svibnja, 2024

Prirodni sprejevi protiv komaraca koji sigurno djeluju!

Preporučeno

Koliko ljeto volimo zbog sunca, mora i dužeg dana, toliko ga ponekad ne volimo zbog onih malih napasti koji se zovu komarcima.

Ilustracija
Ilustracija

Ove male krvopije svake godine nas iznova izazivaju na megdan, a mi uporno tražimo savršeno oružje. Većina sprejeva koji se mogu kupiti u apoteci jeste djelotvorna, ali kad pročitamo sastav i silna upozorenja, ne ostaje nam ništa nego da se zapitamo „ubija li to samo komarce“, a pored toga poprilično su skupa za male doze. Mi smo tražili i tražili i pronašli potpuno prirodna sredstva za koje mnogi tvrde da su sto posto djelotvorna i isto toliko ne mogu da naškode ni vama ni vašoj djeci.

Potrebni sastojci:

Destilovana voda

Tonik od hamamelisa (američke leske) ili medicinski alkohol

Sušeni pepermint, spermint, menta, lavanda

Šolju vode prokuhajte sa 3-4 kašike sušenog začinskog bilja koje ste izabrali, a bilo bi dobro da napravite mješavinu. Nakon što je prokuhalo sve poklopite i ostavite da se ohladi. Poklapanje je obavezno! Nakon što se tekućina ohladila procijedite je i dodajte tonik od hamamelisa ili medicinski alkohol. Sve stavite u malu sprej flašicu i koristite po potrebi.

Ova tekućina pored toga što tjera komarce, veoma osvježavajuće djeluje na kožu i sjajno miriše.

Ako vam ovaj sprej ne djeluje probajte, ovaj drugi, koji ima još jače djelovanje.

Potrebno vam je:

1 l jabukovog sirćeta

Po dvije kašike sušene žalfije, ruzmarina, lavande, timijana i mente

Veća teglica sa hermetičkim poklopcem

Sirće i biljke stavite u staklenu teglicu i dobro zatvorite da ne ulazi vazduh i ostavite na neko vidno mjesto, na sobnoj temperaturi, 2-3 sedmice. Potrebno je da teglicu svakodnevno protresete. Nakon 2-3 sedmice iscjedite biljke, a tinkturu spremite u flašicu. Preporučuje se čuvanje u frižideru.

Prije korištenja ovu tekućinu razblažite sa vodom u omjeru 50:50, stavite u sprej falšicu i prskajte po potrebi.

Pored toga što sjajno tjera komarce, ova tekućina ima veoma jaka antivirusna i antibakterijska svojstva i može pomoći kod izlječenja mnogih bolesti, a mogu ga koristiti odrasli i djeca starija od dve godine tako što će jednostavno jednu kašiku ove tinkture razmutiti u čaši vode nekoliko puta u toku dana.

(LPM)

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Sarajevo konačno dobija letove ka jednom od najvećih evropskih gradova

Najveća španska aviokompanija Iberia će letjeti dva charter leta iz Sarajeva za Madrid ovog proljeća. Letovi su 25. maja i...

Još vijesti za vas