Četvrtak, 2 svibnja, 2024

Na zahtjev pojedinih općina odgođen konkurs za popisivače i instruktore!

Preporučeno

Konkurs za popisivače i instruktore na nivou općina i gradova, koji je trebao biti objavljen 27. juna, na zahtjev nekih općina, odgođen je do 5. jula, saopšteno je iz Agencije za statistiku BiH.

Ilustracija
Ilustracija

Prema Zakonu o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova, konkurs za popisivače i instruktore na lokalnom nivou raspisuju općinske/gradske Popisne komisije, koje su općine i gradovi trebali formirati zaključno sa 21. junom. Dio općina koje nisu uspjele formirati lokalne Popisne komisije, zatražile su pomjeranje datuma objave Konkursa za izbor popisivača i instruktora na lokalnom nivou. Agencija za statistiku BiH odobrila im je dodatni rok, do 5. jula, da završe svoje obaveze, sa ciljem da se ispoštuju zakonske odredbe i kriteriji definisani u „Proceduri za izbor popisnih organa i osoblja“ koje će biti angažovano u Popisu. Izbor svih kandidata mora biti jedinstven i transparentan na prostoru cijele BiH.

Upravo se čita:  “Ništa mi nije teško” Dječak iz Bosanskog Petrovca je glava domaćinstva nakon smrti oca, od četvrte godine vozi traktor

Na lokalnom nivou biće angažovano 625 članova Popisnih komisija lokalne samouprave, 2.464 općinskih instruktora i 18.879 popisivača.

Ukoliko opštine ne formiraju popisne komisije i ukoliko se konkurs ne objavi u dodatnom roku, u Agenciji za statistiku BiH kažu da ne mogu preuzeti odgovornost za taj propust.

Građani BiH će na vrijeme biti obaviješteni o novom datumu objavljivanja Konkursa za izbor opštinskih/gradskih popisivača i instruktora, dodaje se u saopštenju.

Upravo se čita:  Alijana 21 godinu iščekuje Enesa: "Izašla sam po brata, nestao je misterizono i nikad nije došao"

Više detalja o tome šta je potrebno da biste se prijavili na konkurs možete pronaći ovdje.

(Bh-index)

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Alijana 21 godinu iščekuje Enesa: “Izašla sam po brata, nestao je misterizono i nikad nije došao”

Alijana Kaharević već 21 godinu iščekuje svog brata Enesa. Te 2003. godine je nestao i nikad ga nisu pronašli. Ističe...

Još vijesti za vas