Nedjelja, 5 svibnja, 2024

Galerija 11/07/95 nominirana za nagradu Evropske muzejske akademije

Preporučeno

Galerija 11/07/95 nominirana je za nagradu Evropske muzejske akademije (EMA) u 2017. godini, a rezultati takmičenja bit će objavljeni krajem ove godine tokom godišnje EMA konferencije koja će biti održana u Makedoniji od 29. do 30. septembra.

Proces aplikacije realiziran je početkom godine, a 25. aprila Galeriju je posjetio sudac Evropske muzejske akademije, koji je ujedno i njen dugogodišnji predsjednik, profesor muzeologije dr. Massimo Negri.

Kako je saopćeno iz Galerije 11/07/95, tokom posjete Galeriji Negri je imao priliku da detaljno pregleda izložene eksponate i upozna se s ključnim konceptima i njenim dosadašnjim radom.

-Zahvalan sam za priliku da posjetim ovaj muzej koji spaja dramatičnost teme s kvalitetom fotografije i vizuelnog prikaza. Osim toga, spoj fotografije, multimedijalnih sadržaja, audiovodiča i drugih aspekata Galerije, pomaže posjetiteljima da prate priču i participiraju u ovom jedinstvenom i tragičnom momentu evropske historije. Galerija je postala mjesto koje morate posjetiti u Sarajevu i svakako zaslužuje najveću pažnju – rekao je Negri.

Osnivač Galerije 11/07/95 Tarik Samarah predstavio je Negriju koncept i dosadašnji rad ove institucije, te je naglasio kako nominacija za nagradu Evropske muzejske akademije “predstavlja nastavak dosadašnjeg uspješnog rada Galerije 11/07/95.

-Prošlogodišnje finale i prisustvo Galerije 11/07/95 na prestižnoj manifestaciji finala EMYA koje se organiziralo pod okriljem Vijeća Evrope, kao i ovogodišnja nominacija za EMA nagradu, pokazatelj su ispravnosti puta kojim ide Galerija 11/07/95 – a to je kreiranje reprezentativne institucije koja će na dostojanstven način odavati počast žrtvama rata u BiH, biti snažan glas protiv ratova koji se dešavaju danas širom svijeta, a istovremeno formom i konceptom pratiti i predvoditi savremene muzejske tendencije – rekao je Samarah.

Evropska muzejska akademija okuplja stručnjake iz područja muzeologije s ciljem promocije istraživanja muzeologije i muzeografije kao značajnih kulturnih aktivnosti. Kroz svoje aktivnosti, predavanja, kurseve, nagrade, ova zajednica nastoji da uveže muzejske radnike i stručnjake, razmjenjujući ideje i muzejske koncepte.

Nagrade koje dodjeljuje EMA fondacija mogu se podijeliti u nekoliko kategorija (EMA Award, Luiggi Micheleti i DASA AWARD), a svaka od njih se dodjeljuje muzeju ili muzejskoj organizaciji koja pokazuje izuzetan kvalitet u svom radu.

Neki od muzeja koji su dosad osvojili nagrade Evropske muzejske akademije ili su bili finalisti su Polin – Muzej historije poljskih Jevreja, Micropia, Nacionalni Arhiv Holandije, Memorijalni Centar Camp Westerbork, Riverside Museum i mnogi drugi.

Galerija 11/07/95 otvorena je 2012. godine uz pomoć Turske razvojne agencije (TIKA) i Općine Stari Grad.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Žena ostala bez 576.780 KM nakon što je prevarena na stranici za upoznavanje

Sedamdesetdevetogodišnja žena iz Dablina ostala je bez svoje ušteđevine od 250.000 funti (576.780 KM) nakon što je prevario muškarac...

Još vijesti za vas