Četvrtak, 2 svibnja, 2024

Fazlagić: ‘Hidrogradnja’ nakon 20 godina pozitivno posluje

Preporučeno

“Hidrogradnja” nakon 20 godina prvi put pozitivno posluje – izjavio je na današnjoj konferenciji za medije stečajni upravnik ove firme Zijad Fazlagić.

Fazlagić je naglasio da je “Hidrogradnja” u proteklih šest do sedam mjeseci uspjela konsolidovati, remontovati i modernizovati određene postojeće kapacitete, a za to je sve trebalo mnogo racionalizacije, što je rezultiralo pozitivnim poslovanjem firme.

Hidrogradnja je za šest mjeseci ostvarila prihode u visini 1.700.000 KM, a Fazlagić do kraja godine očekuje da će taj iznos biti između četiri i pet miliona.

U kompaniji je zaposleno više od stotinu radnika koji imaju redovna primanja i plaćene doprinose, a ukupni mjesečni prihodi “Hidrogradnje” se kreću oko 350.000 KM.

– Racionalizaciju smo uradili u svim profitnim centrima. U jednom profitnom centru umjesto 40 zaposlenih, za isti fizički obim proizvodnje radi pet zaposlenih, a prihod je gotovo 50.000 KM po zaposlenom radniku – rekao je Fazlagić.

Kompanija je otvorila i kamenolom ”Hadžići” u koji bi trebalo uložiti oko 300.000 KM za modernizaciju sistema, koji bi nakon toga bio i veoma pouzdan.

– Trenutni kapacitet kamenolma je oko 500 tona kamena dnevno, a naš cilj je da taj kapacitet dignemo na 1.000 do 1.500 tona dnevno. U prethodne četiri godine grad se snabdijevao kamenom iz drugih kantona i iz RS-a, a kamenolom ‘Hadžići’ je izgradio pola Sarajeva – objašnjava stečajni upravnik “Hidrogradnje”.

U revitalizaciju kapaciteta i modernizaciju kamenoloma ”Hadžići”, “Hidrogradnja” je do sada uložila oko 400.000 KM, a Fazlagić očekuje da će dodatnih 200 do 300 hiljada moći izdvojiti iz tekućih poslovanja. Remont bi trajao dva do tri mjeseca, a tender za izvođača radova je već raspisan.

Fazlagić dodaje da je stalna briga ove kompanije ”kako dalje”. “Hidrogradnja” ima velika potraživanja u Iraku i Libiji, gdje je potrebno ponovo registrovati firmu.

– U Libiji imamo ugovorenih 100 miliona KM posla. Bio sam u toj zemlji nedavno i Libijci očekuju da ćemo nastaviti s poslom kada steknemo uslove. Ako se to desi, moći ćemo servisirati i radnike na birou i obaveze prema tim radnicima. U suprotnom se to neće desiti jer je kompletna imovina “Hidrigradnje” pod hipotekom i ne postoji ništa što bismo mogli prodati – kaže Fazlagić.

Dodao je da veliki problem kompaniji predstavlja tridesetak milona maraka kamata prema Poreskoj upravi.

– To je strašno opterećenje i ako ne postignemo dogovor s Vladom da se to otpiše, agonija “Hidrogradnje” će trajati mnogo duže. Taj iznos je preveliko opterećenje za ovaj kolektiv u ovom momentu – zaključio je.

“Hidrogradnja” se nalazi u stečaju od oktobra 2016. godine. Potraživanja kompanije prma arapskim zemljama iznose više od 400 miliona dolara, a dugovanja prema povjeriocima su oko 70 miliona KM.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Stupile na snagu Schmidtove izmjene Ustava FBiH iz aprila prošle godine

Visoki predstavnik Christian Schmidt 27. aprila 2023. nametnuo je amandman na Ustav FBiH kojim se mijenja način imenovanja nove...

Još vijesti za vas