Petak, 3 svibnja, 2024

Sarajevo: Obračun specijalaca i veterana ispred Parlamenta FBiH

Preporučeno

Zastupnici federalnog Parlamenta evakuisani na sporedni ulaz nakon što je došlo do sukoba između specijalaca i veterana.

Ispred Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine došlo je do sukoba policije i manje grupe predstavnika ratnih veterana iz Federacije koji su pokušali ući u zgradu gdje treba da počne vanredna sjednica Parlamenta, nakon čega su zastupnici evakuisani na sporedni ulaz Parlamenta.

Upravo se čita:  Poznato kad kreće isplata uvećanih penzija u FBiH: Evo koliko sada iznose

Nezadovoljni su što se na dnevnom redu sjednice nisu našli zakoni u vezi sa njihovom populacijom. Od vlasti u FBiH traže objavljivanje jedinstvenog registra, posebni novčani dodatak i ukidanje finansiranja veteranskih organizacija.

Kako izvještava reporterka Al Jazeere Arduana Pribinja, veterani su pokušali ući u zgradu Parlamenta jer ih niko od zastupnika nije primio na razgovore, kao što je ranije bilo najavljeno.

Upravo se čita:  Predsjedavajući predsjedništva BiH razgovarao s velikim imamom tokom posjete Egiptu

Dodaje da su oformili tim od pet predstavnika, ušli u zgradu, gdje su čekali u holu i na kraju razgovarali samo sa policijskim službenicima.

Kada su izašli iz zgrade, to su prenijeli drugima veteranima koji su onda nagrnuli na ulaz.

“Veterani pokušavaju proći koridor specijalne policije. I ranije su pokušali i dobli batine, došlo je do direktnog fizičkog obračuna, nekoliko je dobilo batine pendrecima, jednom veteranu je majica poptuno pocijepana, i nju su okačili na drvo kao znak da se tu desilo nasilje”, javlja Pribinja.

Upravo se čita:  Objavljen kompletan finalni tekst Rezolucije o Srebrenici: Evo šta piše u njoj

Stotinjak demobilisanih boraca iz Federacije BiH okupili su se ispred zgrade Parlamenta FBiH gdje se održava vanredna sjednica Parlamenta.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Alijana 21 godinu iščekuje Enesa: “Izašla sam po brata, nestao je misterizono i nikad nije došao”

Alijana Kaharević već 21 godinu iščekuje svog brata Enesa. Te 2003. godine je nestao i nikad ga nisu pronašli. Ističe...

Još vijesti za vas