Nedjelja, 5 svibnja, 2024

SIPA sprovodi opsežnu međunarodnu operacija kodnog naziva “Nasljednik”

Preporučeno

U ranim jutarnjim satima, započeta je koordinirana policijska akcija usmjerena na otkrivanje i kazneno procesuiranje osoba osumnjičenih za kaznena djela organiziranog kriminala i neovlaštenog prometa opojnih droga.

Pretresi se vrše na ukupno tri lokacije na području Istočnog Sarajeva, Banja Luke i Prnjavora, a pretresaju se objekti, vozila i predmeti koje koriste osumnjičeni.

Aktivnosti po nalogu tužitelja Tužiteljstva BiH i uz naredbu Suda BiH, na terenu provode policijski djelatnici MUP-a RS i SIPA.

Upravo se čita:  Biće gužve: U FBiH danas počinje isplata uvećanih penzija,"leći" će i razlika za prva tri mjeseca

Slobode su lišeni:

1.Lazarević Stjepan, zv. „Braco“, rođen 1953. godine na Palama

2. Segić Bojan, zv. „Debeli“, rođen 1977. godine u Prnjavoru

3.Tomić Vlastimir, zv. „Šuker-Šuca“, rođen 1960. godine u Valjevu, Srbija

Aktivnosti su dio opsežne višemjesečne istrage, koja je rađena po nalogu Tužiteljstva BiH, a koju su realizirali policijski djelatnici SIPA i MUP-a RS, u suradnji sa kolegama iz Austrije, a odnose se na osobe koje su osumnjičene da se bave međunarodnim krijumčarenjem velikih količina opojne droge marihuana „skunk“, uzgajane u posebnim i kontroliranim uvjetima, sa povećanom razinom opojne materije THC, a koja se sa teritorije Republike Albanije, krijumčari u BiH, te djelom prodaje u BiH, a djelom krijumčari prema zemljama EU, gdje kilogram ove opojne droge na ilegalnom narko-tržištu, dostiže cijenu od 3000 eura.

Upravo se čita:  Racije u call centrima u BiH: Razbijena mreža koja je prevarila hiljade ljudi

Provedenom istragom, prikupljeni su dokazi koji ukazuju da su trojica osumnjičenih, činili organiziranu mrežu za krijumčarenje, skladištenje, transport i dalju prodaju opojne droge, koju su u dva navrata, u količinama od 4-6 kilograma, u operacijama simuliranog otkupa, prodali prikrivenim istražiteljima SIPA.

Prilikom izvršenih pretresa, pronađena je veća količina opojne droge.

Nakon izvršenih pretresa i privođenja osumnjičenih, postupajući tužitelj odlučit o daljim aktivnostima prema osumnjičenima.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Žena ostala bez 576.780 KM nakon što je prevarena na stranici za upoznavanje

Sedamdesetdevetogodišnja žena iz Dablina ostala je bez svoje ušteđevine od 250.000 funti (576.780 KM) nakon što je prevario muškarac...

Još vijesti za vas