Četvrtak, 2 svibnja, 2024

Elvir Šarac protiv izručenja Tunisu: O slučaju sam saznao iz medija

Preporučeno

U Sudu BiH održao je ročište povodom zahtjeva za izručenje Elvira Šarca (42) državljanina BiH nastanjenog u Vogošći kojeg su jučer pripadnici SIPA-e uhapsili po Interpolovoj potjernici koju je za njim izdao Tunis zbog navodne pripadnosti terorističkoj organizaciji i planiranja i učestvovanja u ubistvu.

Sudija za ekstradicijski postupak u ovom slučaju je bio Branko Perić na čiji je upit Šarac kazao kako se protivi skraćenom postupuku izručenja obzirom na to da je u Tunisu za ova krivična djela zaprijećena smrtna kazna pa čak i sakaćenje.

Upravo se čita:  "Nemoj da mi diraš mater": Mladić iz Teslića branio majku pa ubio rođaka, pravosnažno osuđen

Šarac je istakao da, ukoliko dođe do nekog sudskog postupka protiv njega, da on želi da se vodi u BiH.

Sudski organi Tunisa sumnjiče ga za počinjenje terorističkog djela pripadnost terorističkoj organizaciji i remećenje javnog reda i mira u Tunisu te učestvovanje i planiranje ubistva u sklopu te organizacije. Djelo je počinjeno između 14. i 15. decembra 2016. godine.

Upravo se čita:  "Nemoj da mi diraš mater": Mladić iz Teslića branio majku pa ubio rođaka, pravosnažno osuđen

Podsjećamo, sud u Velikoj Gorici u Hrvatskoj nepravomoćno je odobrio izručenje bh. državljanina Alema Čamdžića Tunisu, a on se tereti za isto krivično djelo.

Šarac je danas rekao da je o slučaju saznao iz medija i da ne zna kako se njegovo ime našlo u slučaju. Potvrdio je da se u vrijeme počinjenja krivičnog djela nalazio u Tunisu poslovno, a sa kolegom se bavio uvozom maslinovog ulja i planiranjem safari tura.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Stupile na snagu Schmidtove izmjene Ustava FBiH iz aprila prošle godine

Visoki predstavnik Christian Schmidt 27. aprila 2023. nametnuo je amandman na Ustav FBiH kojim se mijenja način imenovanja nove...

Još vijesti za vas