Srijeda, 1 svibnja, 2024

Akcija SIPA-e širom BiH, pretresi na 15 lokacija

Preporučeno

U nastavku aktivnosti u okviru operativne akcije kodnog naziva “Zadruga”, policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (daljem tekstu: SIPA) vrše pretrese službenih prostorija 15 pravnih lica na području Sarajeva, Mostara, Livna, Konjica, Širokog Brijega, Tuzle, Gradačca, Donjeg Vakufa i Zenice.

Pretresi se vrše po Naredbi Kantonalnog suda Kantona Sarajevo, zbog sumnje u izvršenje krivičnog djela ”Organizovani kriminal” iz člana 342. stava (2) i (3) KZ FBiH u vezi sa krivičnim djelima ”Pranje novca” iz člana 272. stava (2) u vezi sa stavom (1) KZ FBiH, ”Zloupotreba službenog položaja” iz člana 383. stava (3) u vezi sa stavom (1) KZ FBiH, “Krivotvorenje isprave” iz člana 373. stava (2) u vezi sa stavom (1) KZ FBiH i “Nedozvoljeno korištenje ličnih podataka” iz člana 193. KZ FbiH.

Upravo se čita:  Predsjedavajući predsjedništva BiH razgovarao s velikim imamom tokom posjete Egiptu

Tokom realizacije navedenih aktivnosti, u koordiniciji sa Kantonalnim tužilaštvom Kantona Sarajevo i Kantonalnim sudom u Sarajevu, izdejstvovane su tri usmene naredbe za pretres koje se odnose na dva pravna lica i jedan stambeni porodični objekat.

Navedene aktivnosti policijski službenici SIPA-e provode u saradnji sa policijskim službenicima MUP-a Kantona Sarajevo, MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona, MUP-a Kantona 10, MUP-a Zapadno-hercegovačkog kantona, MUP-a Tuzlanskog kantona, MUP-a Srednjobosanskog kantona i MUP-a Zeničko-dobojskog kantona.

Upravo se čita:  Danas ističe rok za BiH da podnese listu reformi i uzme milijardu eura

“Napominjemo da su u okviru predmeta „Zadruga“ u prethodnom periodu policijski službenici SIPA realizovali dvije operativne akcije u koordinaciji i pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo. Takođe, SIPA je u sklopu nastavka saradnje sa Kantonalnim tužilaštvom Kantona Sarajevo po navedenom predmetu podnijela Izvještaj o počinjenim krivičnim djelim i izvršiocima protiv dva fizička i dva pravna lica zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo ”Pranje novca” iz člana 272. KZ FBiH, na način da su prijavljena fizička lica u periodu od 2010. godine do 2017. godine osnovali dva pravna lica kao agencije za posredovanje u zapošljavanju, putem kojih su, po osnovu fakturisanja usluga,

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Stupile na snagu Schmidtove izmjene Ustava FBiH iz aprila prošle godine

Visoki predstavnik Christian Schmidt 27. aprila 2023. nametnuo je amandman na Ustav FBiH kojim se mijenja način imenovanja nove...

Još vijesti za vas