Utorak, 7 svibnja, 2024

Pripremite se na vrućine, stiže azorska anticiklona

Preporučeno

Osvježenje koje je u veći dio BiH stiglo s dolaskom plitke ciklone sa zapada sredinom prošle sedmice znatno je snizilo temperature zraka, i to posebno u kontinentalnom dijelu zemlje.

Slabljenje i odmicanje ciklonalnog polja prema istoku donijet će u idućim danima postupno smanjenje naoblake i porast temperature zraka. Sunčanije će biti i u unutrašnjosti, a uz umjeren razvoj dnevne naoblake još postoji mogućnost za pokoji rijetki lokalni pljusak, uglavnom u poslijepodnevnim satima.

Upravo se čita:  Objavljena prognoza do 16. maja: Uživajte u toplom vikendu, stiže novo zahlađenje

S više sunčanog vremena očekuje se i porast temperatura zraka koje će iz dana u dan biti za stepen do dva više.

Prema sredini iduće sedmice očekuje se značajnije jačanje azorske anticiklone, koja će donijeti stabilno vrijeme bez pojave pljuskova. Ipak, i dalje bi se održalo sjeveroistočno strujanje pa temperature zraka neće previše porasti.

Upravo se čita:  Odzvonilo onima koji ne žele raditi? FBiH želi razdvojiti one koji traže posao od onih koji su na birou radi osiguranja

Izvjesno je da će stabilnije vrijeme potrajati do kraja iduće sedmice, a oko idućeg vikenda i uz mogući dodatan porast temperature zraka.

Prema prognozama iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda, nakon zahlađenja i kiše, vraćaju se vrućine.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Lamija je 30 godina živjela u Nizozemskoj i sada se sa porodicom vratila u Fojnicu: “Kao mala sam imala san da živim u šumi”

Nakon trideset godina života u Nizozemskoj, Lamija Džigal Bekašević, sa svojom obitelji vratila se u rodni kraj nedaleko od...

Još vijesti za vas