Četvrtak, 2 svibnja, 2024

Tresla se Hrvatska, zemljotres se osjetio i u BiH

Preporučeno

Zemljotres jačin 4,2 stepena po Richterovoj skali zabilježen je sinoć u 3:08 u okolini Sinja (Hrvatska). Podrhvatanje se osjetilo na širem području Hrvatske, ali i u Bosni i Hercegovini.

Kako je EMSC objavio, epicentar potresa bio je 13 km sjeverozapadno od Sinja i 31 km sjeverno od Splita na dubini od dva kilometra.

“Noćas 30. ožujka 2019.. u 3 sata i 8 minuta seizmografi Seizmološke službe zabilježili su jak potres s epicentrom kod Donjeg Muća 16 km zapadno od Sinja. Potres je imao magnitudu M=4.0 prema Richteru. Na temelju magnitude je izračunat intenzitet u epicentru od V stupnja Mercalli-Cancani-Siebergove (MCS) ljestvice. Potres se osjetio u široj okolici Sinja”, objavio je Geofizički odsjek zagrebačkog Prirodoslovno-matematičkog fakulteta.

Inače, zemljotres ove jačine može uzrokovati značajnija oštećenja. Osjetna su drmanja pokućanstva, zvukovi trešnje. Prema procjenama stručnjaka, u svijetu se godišnje zabilježi 6.200 potresa ovog intenziteta.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Sarajevo konačno dobija letove ka jednom od najvećih evropskih gradova

Najveća španska aviokompanija Iberia će letjeti dva charter leta iz Sarajeva za Madrid ovog proljeća. Letovi su 25. maja i...

Još vijesti za vas