Četvrtak, 2 svibnja, 2024

“Bit će poplave, ali ne kao 2014. godine”

Preporučeno

Poplava će biti, ali ne kao 2014. godine, zaključak je sastanka koji je danas održan u Agenciji za vodno područje rijeke Save u Sarajevu.

Sejad Delić, direktor Agencije za vodno područje rijeke Save istakao je kako žele upozoriti sve institucije i privredne subjekte, kao i lokalno stanovništvo da će u narednim danima biti padavina koje će uzrokovati poplave 12, 13, i 14. maja.

– Pozivamo i sve institucije nadležne za provođenje mjera zaštite od poplava da se ponašaju u skladu s Zakonom. Agencija za vodno područje rijeke Save će pratiti vodostaje i prognozne modele i u skladu s federalnom Operativnim planom obavještavati Ministarstvo sigurnosti BiH, Federalnu upravu civilne zaštite, Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH, ako i kantonalne uprave civilne zaštite. Pošto se očekuje da ćemo imati jake i bujične vodotoke druge kategorije – rijeke i potoci, koje su u nadležnosti su u nadležnosti kantonalnih ministarstava poljoprivrede, da se posebno postupi u slučaju zaštite od poplava po kantonalnim operativnim planovima, kazao je Delić.

Upravo se čita:  Bećirović se oglasio iz Egipta, slijede razgovori sa državnim vrhom

Almir Bijedić, direktor Hidrometeorološkog zavoda FBiH naglasio je kako više treba slušati državne institucije, nego meteorologe amatere.

– Imamo jako puno informacija koje se šalju u medije i gdje dobijamo napade panike među narodom, zbunjuje se stanovništvo. Puno ranije nego što treba, daju se određene prognoze. Hoću da vas upoznam da se prognoze mijenjaju iz dana u dan i prije tri dana na slivu rijeke Une se nije pokazivala kiša, sada se pokazuju ogromne padavine i želio bih da ubuduće više kontaktirate državne institucije koje daju oficijelne vremenske i hidrološke prognoze, poručio je Bijedić, konstatirajući da neće biti poplava kao 2014. godine.

Upravo se čita:  Od početka maja lakše do penzije u FBiH, četiri važna dokumenta više nisu potrebna

– Hoće biti poplava i padavina. Bit će padavine između 100 i 120 litara, čak i do 200 litara u području sliva rijeke Une i dijelovima sliva rijeke Spreče. To su najkritičnija područja. Naše institucije imaju sve alate i modele za davanje prognoza. Vremenske prognoze koje dajemo su kao lijevak, i nećemo da izlazimo u javnost sa poluinformacijama ili netačnim informacijama, istakao je.

Upravo se čita:  Poznato kad kreće isplata uvećanih penzija u FBiH: Evo koliko sada iznose

Direktor FUCZ Fahrudin Solak naveo je da su uprave civilnih zaštita spremne na moguće poplave.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Stupile na snagu Schmidtove izmjene Ustava FBiH iz aprila prošle godine

Visoki predstavnik Christian Schmidt 27. aprila 2023. nametnuo je amandman na Ustav FBiH kojim se mijenja način imenovanja nove...

Još vijesti za vas