Četvrtak, 2 svibnja, 2024

Šta se krije iza rekordno niske stope nezaposlenosti u Bosni i Hercegovini?

Preporučeno

Bosna i Hercegovina pored Sjeverne Makedonije i dalje ima najveću stopu nezaposlenosti u poređenju sa zemljama regije.

Što se tiče zemalja Zapadnog Balkana pa i Bosne i Hercegovine koja imaju orijentaciju ka članstvu u EU, konvergencija (približavanje) ka EU životnom standardu se nameće kao jasan strateški cilj i glavna vodilja u procesu ekonomskog razvoja, piše Agencija Patrija.

Međutim, trenutno raspoloživi ekonomski pokazatelji za ove zemlje ukazuju da se proces ekonomske konvergencije odvija dosta sporo, odnosno da u smislu životnog standarda građana mnogo zaostaju za EU. Postoje mnogi razlozi za usporen tempo ekonomske konvergencije ka EU i kreću se od tranzicijskih izazova do raličitih makroekonomskih faktora kao što su interni i eksterni šokovi.

Navedeno je to, u ovih dana objavljenom, dokumentu Direkcije za ekonomsko planiranje BiH (DEP) pod nazivom Informacija o konvergenciji BiH 2019.

U njoj se podcrtava da su dešavanja na tržištu rada jedan od bitnijih pokazatelja kretanja stanja privrede svake zemlje.

Upravo se čita:  Bećirović s ambasadorima Kvinte, EU i OHR-a: BiH ćemo braniti u skladu s međunarodnim i nacionalnim pravom

„Evidentno je da je posljednjih godina u Bosni i Hercegovini na tržištu rada zabilježeno jako malo pozitivnih dešavanja ali raduje činjenica da je u protekloj godini došlo do vidljivijeg porasta broja zaposlenih (prosječan broj zaposlenih lica u 2018. godine uvećan je za 2,6% u odnosu na prethodnu godinu)“, navodi se u informaciji.

Kako se dalje dodaje, u 2018. godini u Bosni i Hercegovini je registrovana najniža anketna stopa nezaposlenosti (u posljednjih pet godina) i iznosila je 18,4%. Pored toga, stopa registrovane nezaposlenosti nastavila se smanjivati tokom 2018. godine i u decembru je iznosila 34,7%.

Uz povećanje broja zaposlenih i smanjenje broja nezaposlenih lica u našoj državi u 2018. godini došlo je do smanjenja stope nezaposlenosti koja je, kako se navodi, dostigla historijski najniži nivo. Tome naročito ide u prilog podatak da je stopa nezaposlenosti mladih u dobi 15-24 smanjena na 38,8% a u 2017. godini je iznosila 45,8%.

Upravo se čita:  Uskoro stiže zatopljenje, temperature će biti prave ljetne

„Međutim, stopa nezaposlenosti je niža zbog intenzivnijeg smanjenja broja nezaposlenih lica u odnosu na radnu snagu (aktivno stanovništvo). Smanjenje ukupne radne snage može biti djelimično rezultat migracija stanovništva jer se prema Anketi o radnoj snazi broj stanovnika smanjuje. Stopa nezaposlenosti u Bosni i Hercegovini u 2018. godini iznosila je 18,4% i u poređenju sa prethodnom godinom bila je niža za 2,1 p.p“, objašnjeno je u ovom dokumentu.

Bosna i Hercegovina pored Sjeverne Makedonije i dalje ima najveću stopu nezaposlenosti u poređenju sa zemljama regije.

„Pored toga, dužina čekanja na zaposlenje predstavlja jedan od pokazatelja konkurentnosti radne snage. Iako se čine određeni napori kroz programe obuke i prekvalifikacija u BiH, najveći broj lica (82,3%)35 i dalje čeka na zaposlenje duže od 12 mjeseci, što je daleko lošije od prosjeka EU 28“, podatak je iz ovog dokumenta.

Upravo se čita:  Poznato kad kreće isplata uvećanih penzija u FBiH: Evo koliko sada iznose

I pored ovih pozitivnih pomaka još uvijek su na tržištu rada prisutni problemi u vidu: dugoročne-strukturne nezaposlenosti, neaktivnost radno sposobnog stanovništva, neusklađenost obrazovnog sistema sa potrebama tržišta rada, visoke stope nezaposlenosti, te problem slabo plaćene radne snage.

„Pored postojećih problema koji su već godinama prisutni u regionu pojavljuje se i novi problem manifestovan kroz odlazak radno sposobnog stanovništva na trajni rad u inostranstvo (u prvom redu mlađe populacije kao i kompletnih porodica). Ljudi koji napuštaju Bosnu i Hercegovinu iodlaze na rad u inostranstvo kao jedan od glavnih razloga napuštanja svoje domovine navode nemogućnost zapošljavanja i nizak nivo ličnih dohodaka te da ih pored toga zabrinjavaju političke nesuglasice“, podatak je DEP-a.

Zaključuje se i da je u 2018. godini u Bosni i Hercegovini došlo do blagog povećanja stope zaposlenosti u odnosu na 2017. godinu (0,4 p.p.) i iznosi 34,3%.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Stupile na snagu Schmidtove izmjene Ustava FBiH iz aprila prošle godine

Visoki predstavnik Christian Schmidt 27. aprila 2023. nametnuo je amandman na Ustav FBiH kojim se mijenja način imenovanja nove...

Još vijesti za vas