Ponedjeljak, 6 svibnja, 2024

Sarajevski imam Muhamed Velić objavio status: “Slegao je ramenima i pogledao me svojim tužnim očima”

Preporučeno

– Migranti uglavnom budu na raskrsnicama i prodaju maramice. No, ovaj večerašnji momak, koji je hodao od auta do auta i prodavao maramice, izgledao je skroz drugačije – započinje Velić svoj status.

Poznati sarajevski imam Muhamed ef. Velić na svom Facebook profilu objavio je status koji je dirnuo mnoge korisnike ove društvene mreže.

Prenosimo ga u cijelosti:

“Večeras na raskrsnici na Skenderiji, na bočnom semaforu, jedan je migrant prodavao maramice. Migranti uglavnom budu na raskrsnicama i prodaju maramice. No, ovaj večerašnji momak, koji je hodao od auta do auta i prodavao maramice, izgledao je skroz drugačije. Pristojan, lijep, dostojanstvenog držanja, lijepe brade i lijepe pojave. Na njemu se vidjelo da nije klošar već je odavao utisak školovanog i odgojenog momka. Baš sam ga gledao dok je prolazio pored kolone auta i prilazio mom autu. Vidio je da ga gledam, a onda je gestikulacijom pokazao na maramice, ne u smislu da mi ih nudi na prodaju, već da mi ukaže na to da je primoran to raditi, a nije od tog posla. Slegao je ramenima i pogledao me svojim tužnim očima. Ubio me njima. Ništa nije tražio od mene, a uzeo je moju noć da mislim o svim tim ljudima i njihovim tužnim i nesretnim sudbinama. Te tužne oči dugo ću pamtiti. To je ummet Muhammedov! Odgojeni i školovani momci prodaju maramice po balkanskim raskrsnicama i, čekajući prolaz do evropskih metropola, truhnu u smogu i blatu, smrznuti i poniženi. Govorim o ljudima, koji su u patnji, koji trebaju ne samo našu skromnu pomoć, nego i lijepu riječ i odnos pun poštovanja. Naravno, i dovu. Jer, točak povijesti se okreće. Prije dvadeset i kusur godina su arapski i drugi muslimani učili dove za bosansku djecu i pomagali ih. Danas ta odrasla bosanska djeca ne smiju to zaboraviti.”, objavio je Muhamed ef. Velić na svom Facebook profilu.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Predsjedavajući Bećirović u Berlinu: BiH je zahvalna Njemačkoj za podršku rezoluciji o Srebrenici

Predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović razgovarao je s predsjednikom Savezne Republike Njemačke dr. Frank-Walterom Steinmeierom prvog dana zvanične...

Još vijesti za vas