Srijeda, 17 srpnja, 2024

Meteorolog Sladić o prognozama za ljeto: Koliko kanadera imamo spremnih?

Preporučeno

"Čisto informativno, koliko kanadera imamo spremnih ovog ljeta u slučaju da, ne daj Bože, bude požara?”, napisao je Sladić.

 

Najpoznatiiji bh. meteorolog Nedim Sladić otkrio je kakvo nas ljeto očekuje ove godine. Ukazao je da bi trebalo računati na kanadere koje, i pored ranijih požara koji su nas prethodnih godina zadesili, nismo nabavili.

Sladić je predstavio najnovije meteorološke prognoze.

“Prognoze Europskog centra za srednjoročnu prognozu vremena (ECMWF) upućuju na povećanu vjerovatnoću toplijeg ljeta u odnosu na višegodišnji prosjek 1993-2016. Drugim riječima, ljeto sa čestom pojavom toplotnih valova širom jugoistočne Europe. Čisto informativno, koliko kanadera imamo spremnih ovog ljeta u slučaju da, ne daj Bože, bude požara?”, napisao je Sladić.

Upravo se čita:  Sa tržišta BiH zbog opasnosti povučen skateboard

Podsjećamo, ranija Vlada FBiH na čelu sa tadašnjim premijerom FBiH Fadilom Novalićem je nabavku kanadera za gašenje požara prebacila na Federalnu civilnu zaštitu ali to nikada nije implementirano. U RS se požari gase helikopetrima tamošnjeg Helikoperskog servisa RS.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Završeno probijanje najdužeg tunela: “Od Sarajeva do Save 2026. godine potpuno spojen koridor Vc”

Povodom završetka probijanja tunela Golubinja trenutno najdužeg cestovnog tunela koji se gradi u BiH u sklopu dionice autoceste na...

Još vijesti za vas