Četvrtak, 2 svibnja, 2024

Otvoreno pismo Miloradu Dodiku iz Banja Luke: “Ja ostajem u svojoj zemlji Bosni i Hercegovini”

Preporučeno

– Ja Vojin Mijatović, oca Dobrivoja, majke Branislave, rođen ljeta 1979. u Banja Luci, ponosni otac jednog deteta, ponosni državljanin Bosne i Hercegovine, ostajem u svojoj zemlji Bosni i Hercegovini

Potpredsjednik Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine Vojin Mijatović uputio je otvoreno pismo članu Predsjedništva Bosne i Hercegovine Miloradu Dodiku koje prenosimo u cijelosti:

Gospodine Dodik,

I ako se mi poznajemo čitav život i ako sam bio član SNSD-a kada je malo ko to hteo i smeo, ono što se dešava poslednjih dana u Bosni i Hercegovini nakon odluke Ustavnog suda BiH, a u vezi sa poljoprivrednim zemljištem, te Vaše javno djelovanje predstavlja vrhunac ludila u koji sam se nadao da nećete nikad zagaziti.

SNSD i Vi lično ste nekada bili nada za ovu zemlju, za sve ljude, nada da se nakon krvavih sukoba 90-ih stvari mogu promeniti. Tada su nas ako se sećate progonili ljudi iz SDS-a, ucenjivali, pretili, strašili, govorili da smo izdajnici … Vi ste gospodine Dodik bili tada hrabri i istrajni i uspeli napraviti veliku stranku. I tada kada ste uspeli, kada su i oči Bošnjaka i Hrvata bile uprte u Vas kao spasioca ove zemlje, kao čoveka koji nije nacionalista, koji je vizionar. Vi ste tada izdali sve – ideju, ljude, zemlju.

Svih ovih godina podvodio sam Vaše poteze pod jeftine političke poene, nužnost za ostanak na vlasti i koliko god da ste štete pravili tražio sam neka objašnjenja, pa i ona nerealna.

Međutim, Vaši poslednji potezi se više ne mogu podvući pod bilo šta što se može nazvati normalnim. Gospodine Dodik, potpuno ste izgublii kompas, krenuli ste u avanturu i žrtvujete čitav narod, žrtvujete mir. O razlozima neću pisati, a znam ih i ja, ali i Vi gospodine Dodik. Vi više nemate ponuditi ništa narodu nego rat i sukob. Sve ste laži potrošili i ovo sada je jedini izgledan potez koji ste mogli učiniti. Ovaj Vaš potez nije ni planiran ni iznuđen, već jedini mogući. Ovaj potez je vaš poslednji politički čin.

I dok Vi, gospodine Dodik, u stilu kockara igrate na sve ili ništa, ja ću Vam samo uputiti nekoliko pitanja. Znam da neću dobiti odgovor jer vi ste Srbin sa velikim S, a ja sam mali srbin sa malim s. Ali, kako god, nemojte zaboraviti da je vreme najbolji sudija i nemojte dozvoliti da Vas vreme i buduće generacije pamte kao čoveka koji je ponovo prizvao i pozvao rat, stradanja, ubijanja, suze majki, sestri i kćerki i muk.

Ali da ne dužim:

1. Gospodine Dodik, je li moguće da ste spremni decenijski kriminal Vas i vaših saradnika pokriti ratom i sukobom?

2. Gospodine Dodik je li moguće da verujete, da činjenica da sve ovo radite u punoj saradnji sa Bakirom Izetbegovićem i SDA-om, nije vidljivo svima nama?

3. Gospodine Dodik, je li moguće da to što ste prvi put doživeli politički neuspeh dolaskom u Sarajevo u Predsedništvo BiH, gde niste ‘glavni baja’ kao što ste navikli, želite kompenzovati žrtvujući narod?

4. Gospodine Dodik, znate li koliko je srpskih, bošnjačkih i hrvatskih glava platilo cenu zbog ovakvih politika 90-ih godina?

5. Gospodine Dodik, za koji i čiji cilj trebaju ginuti današnja deca?

I mogao bih postavljati stiotinu ovakvih pitanja na koja naravno neću dobiti odgovor od Vas. Na kraju, gospodine Dodik, jasno Vam želim reći:

Ja Vojin Mijatović, oca Dobrivoja, majke Branislave, rođen ljeta 1979. u Banja Luci, ponosni otac jednog deteta, ponosni državljanin Bosne i Hercegovine, ostajem u svojoj zemlji Bosni i Hercegovini, i uradiću sve da se suprotstavim politikama koje vodite Vi, ali i Vaš koalicioni prijatelj Bakir Izetbegović. Nemojte biti u zabludi da su baš svi toliko ludi za Vama i da će uzeti puške kao 90-ih. Taj film se više neće gledati, a Vi ga ni tada niste gledali već ste švercovali cigare i naftu.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Stupile na snagu Schmidtove izmjene Ustava FBiH iz aprila prošle godine

Visoki predstavnik Christian Schmidt 27. aprila 2023. nametnuo je amandman na Ustav FBiH kojim se mijenja način imenovanja nove...

Još vijesti za vas