Četvrtak, 2 svibnja, 2024

Ovo su simptomi novog soja virusa i redoslijed javljanja? – Stigao je u region

Preporučeno

Novi soj koronavirusa prvi put je otkriven u septembru u Velikoj Britaniji, a već u novembru je oko četvrtina slučajeva u Londonu bila ova nova varijacija.

Članovi Kriznog štaba Srbije i vodeći epidemiolozi smatraju da je britanski soj koronavirusa stigao u Srbiju. Potvrda je stigla i sa Instituta za mikrobiologiju i imunologiju Medicinskog fakulteta u Beogradu.

-Na Institutu za mikrobiologiju i imunologiji Medicinskog fakulteta u Beogradu ovog vikenda izolovan je britanski soj koronavirusa u Srbiji, izjavila je prof. dr. Tanja Jovanović koja je u timu istraživača koji sekvenciraju genom koronavirusa u Srbiji.

Upravo se čita:  Na granici BiH i Hrvatske: Ženu ugrizao poskok dok je brala mladi luk, hospitalizirana u Splitu

Poznato je i kako je britanski soj korona virusa stigao u Srbiju: donijela ga je jedna putnica iz Londona, koja je bila negativna na PCR testu. Ona je imala lakše simptome, a njen suprug teže – obostranu upalu pluća.

Novi soj koronavirusa prvi put je otkriven u septembru u Velikoj Britaniji, a već u novembru je oko četvrtina slučajeva u Londonu bila ova nova varijacija.

Član Kriznog štaba Srbije, virusolog Tanja Jovanović objasnila je da su se u slučaju novog soja mutacije akumulirale u okviru jednog virusnog izolata.

Upravo se čita:  Preminuo otac Tošeta Proeskog: Tužnu vijest objavila kćerka Dora

-Sve mutacije koje se nalaze u britanskom soju nalaze se i u našim izolatima i u izolatima cijelog svijeta, ali samo kao pojedinačne mutacije. Ono što je novo u britanskom soju jeste da su se mutacije akumulirale u okviru jednog virusnog izolata, objasnila je Jovanović.

Navela je da novi soj vodi porijeklo od infekcije imuno kopromitovanih osoba koje su imale infekciju duže od osam sedmica, kada je u samom organizmu čovjeka došlo do pojave pojedinačnih mutacija.

-Pošto su ti pacijenti bili imuno kompromitovani, bili su pod selektivnim pritiskom terapije i terapija koja se primjenjivala u liječenju takvih bolesnika uticala je na izmjenu karakteristika virusa, objasnila je Jovanović, prenosi BL portal.

Upravo se čita:  Policija uhapsila vozača autobusa koji je sagradio dodatni rezervoar za krijumčarenje robe

Naučnici iz Sjedinjenih Američkih Država su identifikovali redosljed simptoma i kako se oni razvijaju.

Naučnici su analizirali stope incidencije simptoma koje je prikupila Svjetska zdravstvena organizacija od preko 55.000 potvrđenih slučajeva COVID-19.

Njihovi nalazi ukazuju da simptomi idu ovim redom:

Groznica
Kašalj i bolovi u mišićima
Mučnina i povraćanje
Dijareja

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Sarajevo konačno dobija letove ka jednom od najvećih evropskih gradova

Najveća španska aviokompanija Iberia će letjeti dva charter leta iz Sarajeva za Madrid ovog proljeća. Letovi su 25. maja i...

Još vijesti za vas