Četvrtak, 2 svibnja, 2024

Goran Čerkez o novom popuštanju mjera: “Idemo ka zacrtanom cilju…”

Autor:S.B.

Preporučeno

“U mjesecu maju u Federaciju BiH će stići i stiglo je više od 170 hiljada vakcina, što će omogućiti nastavak ovog procesa koji je započet”, kazao je Goran Čerkez.

Član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva i pomoćnik ministra za javno zdravlje Goran Čerkez izjavio je da se epidemiološka situacija u Federaciji BiH stabilizuje te je konstatirao da je u ovom trenutku incidenca ispod 50 na prostoru cjelokupne Federacije.

Upravo se čita:  Struja neće poskupjeti! FERK odbio dati saglasnost Elektroprivredi BiH za korekciju cijene

– Još imamo tri kantona gdje se incidenca kreće oko 100. Samim tim, možemo reći da je situacija zadovoljavajuća i u narednom periodu, ukoliko se nastavi taj trend, ići ćemo ka zacrtanom cilju smanjenja broja oboljelih i daljnjem popuštanju mjera – naveo je Čerkez.

Također, dodao je on, važno je reći da se u ovom trenutku imunizacija, odnosno vakcinisanje, nastavlja na cijelom području Federacije.

Upravo se čita:  Danas ističe rok za BiH da podnese listu reformi i uzme milijardu eura

– Do proteklog ponedjeljka imali smo više od 55 tisuća vakcinisanih osoba. U narednom periodu očekujemo nove rezultate.

Također, naglasio bih da će u mjesecu maju u Federaciju BiH stići i stiglo je više od 170 hiljada vakcina, što će omogućiti nastavak ovog procesa koji je započet – kazao je Čerkez.

Međutim, podsjetimo da je danas u našoj zemlji zabilježen skok brojki. U posljednja 24 sata registrovano je 295 novozaraženih osoba od 2.993 obrađena testa, a prijavljeno je 48 preminulih koji su bili pozitivni na ovaj koronavirus.

Upravo se čita:  Poznato kad kreće isplata uvećanih penzija u FBiH: Evo koliko sada iznose

Poređenja radi, jučer je bilo 101 pozitivno. Entitetskim zavodima za javno zdravstvo i Brčko distriktu jučer je prijavljeno 28 smrtnih slučajeva usljed zaraze virusom.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Stupile na snagu Schmidtove izmjene Ustava FBiH iz aprila prošle godine

Visoki predstavnik Christian Schmidt 27. aprila 2023. nametnuo je amandman na Ustav FBiH kojim se mijenja način imenovanja nove...

Još vijesti za vas