Nedjelja, 5 svibnja, 2024

Bajramska hutba reisa Kavazovića: Budimo graditeljski, a ne svađalački narod

Autor:NAP.ba

Preporučeno

Muslimani u Bosni i Hercegovini, i širom svijeta, obilježavaju Ramazanski bajram, koji je nastupio klanjanjem bajram-namaza. Centralna bajramska svečanost u Sarajevu je održana je u Gazi Husrev-begovoj džamiji, a bajram-namaz se klanjao u 6 sati i 2 minute. Bajram-namaz je obavljen uz pridržavanje važećih epidemioloških mjera.

Bajramsku hutbu je održao reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović.

– Počinje novo vrijeme naše duhovnosti, pojačano postom i drugim ibadetima u ramazanu. Slijediti put vjere jeste svrha i cilj svakog vjernika. Ramazan nas je duhovno okrijepio i donio nam novu snagu, osnažio vjeru i probudio nadu. To nam je neophodno na putu na kojem jesmo i kojim hodimo. Pred nama su borbe, više ih je, nije jedna. A najvažnija je ona sa našim slabostima. Vjera u Boga je nepresušno vrelo snage. Ona nas vodi pokornosti Bogu i miru.

Upravo se čita:  Biće gužve: U FBiH danas počinje isplata uvećanih penzija,"leći" će i razlika za prva tri mjeseca

Vjerujemo da djelo koje je učinjeno u ime Allaha vječno traje, a ono što je učinjeno u ime drugog nestaje. Djelovati po Božijim uputama vjerniku donosi unutrašnju smirenost u srcu. Najveća istina na koju nas Bog podsjeća je da je on Gospodar i Stvoritej svjetova, a ljudi braća i sestre upućeni jedni na druge. Svaki vjernik treba da nauči kako da se suoči sa životnim iskušenjima u vjerima i nadi, oslanjajući se na Boga u svakom trenutku.

Vjera traži da se fokusiramo na ono što nas spaja i ujedinjuje. Kada plane mržnja teško je zaustavit. Mržnja ne može obogatiti našu zajednicu, ali može uništiti mostove među našim ljudima i nadu u zajedničku budućnost. Otvorimo dijalog raspravom oko zajedničke riječi. Dijalog je put do dogovora, a svađa je put do uništenja. Ružno je slušati uvrede i neprijateljstvo od onih koji za sebe govore da su vjernici. Musliman je onaj od čijeg su jezika i ruku sigurni drugi muslimani, drugi ljudi, rekao je Vjerovjesnik. Svađa je ono što nas ne dovodi do cilja, što stvari ne popravlja, već ih čini gorima. U našem javnom prostoru se širi svađalački mentalitet. Iskoračimo u javni prostor argumentirano i sa uvažavanjem. Ne potcjenjujmo opasnosti koje su pored nama. Naša BiH jeste u poteškoćama, ali one nisu ni blizu onima koje smo ostavili iza sebe. Budimo graditeljski, a ne svađalački narod – kazao je reis ef. Kavazović u bajramskoj hutbi.

Upravo se čita:  U aprilu povećan broj blokiranih računa bh. poslovnih subjekata

Kavazović je bajramsku hutbu završio riječima:

„Zamolimo Ga da nas zaštiti od bolesti, briga i nemarnosti prema zajednici, narodu i domovini. Poželimo od Njega da Svoju milost i blagodat podari svim ljudima, a posebno siromašnima i bolesnima. Zamolimo ga da spusti mir na svetu zemlju, ja Qudsk (Jerusalem), mir koji je tako potreban. Svima vama, braći sestrama u domovini i dijaspori, u Sandžaku, Crnoj Gori, Hrvatskoj i Sloveniji, Kosovu i Sjevernoj Makedoniji, želim sretne i berićetne bajramske dane, da ih u miru, zdravlju i zadovoljstvu provedete sa svojom porodicom, rođacima i komšijama. Bajram šerif mubarek olsun!“

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Žena ostala bez 576.780 KM nakon što je prevarena na stranici za upoznavanje

Sedamdesetdevetogodišnja žena iz Dablina ostala je bez svoje ušteđevine od 250.000 funti (576.780 KM) nakon što je prevario muškarac...

Još vijesti za vas