Srijeda, 8 svibnja, 2024

Poruka ambasade Rusije u Bosni i Hercegovini: Svi koji namjeravaju sarađivati sa Schmidtom čine to na vlastiti rizik, jer on nema mandat

Preporučeno

Ambasada Rusije u Bosni i Hercegovini navela je nekoliko svojih razloga, koje su objavili na profilu na Facebooku.

Ambasada Rusije u Bosni i Hercegovini saopštila je da je ta država odbila da potpiše izjavu Vijeća za provođenje mira u BiH, u subotu, 31. jula.

U njoj ambasadori najoštrije osuđuju eskalaciju tenzija od nekih političkih lidera u BiH kao odgovor na nedavnu izmjenu Krivičnog zakona BiH o kažnjivosti negiranja genocida koju je nametnuo visoki predstavnik Valentin Inzko.

Ambasada Rusije u Bosni i Hercegovini navela je nekoliko svojih razloga, koje su objavili na profilu na Facebooku.

Upravo se čita:  Biće gužve: U FBiH danas počinje isplata uvećanih penzija,"leći" će i razlika za prva tri mjeseca

– 1. 27. maja o.g. Visoki predstavnik Valentin Inzko podnio je ostavku i time završio svoj mandat. On nije imao nikakva ovlaštenja za uvođenje izmjena i dopuna Krivičnog zakona. Ako su partneri smatrali Valentina Inzka važećim Visokim predstavnikom, ispada da su nakon 27. maja u Bosni i Hercegovini postojala dva Visoka predstavnika, što je apsurdno. Druga tumačenja su jezuitska logika.

Polazimo od toga da nakon 27. maja mjesto Visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini ostaje prazno. Svi oni koji namjeravaju da sarađuju s državljaninom Savezne Republike Njemačke Christianom Schmidtom, koji sebe naziva Visokim predstavnikom, to čine na vlastitu odgovornost i rizik, jer on nema potreban mandat Savjeta bezbjednosti UN-a – stoji u objavi.

Upravo se čita:  Oprez: Za danas upaljen meteoalarm - evo kakvo će nam vrijeme biti do vikenda

Dalje su istakli da su se uvijek protivili upotrebi “bonskih ovlaštenja”.

– Čak i uz predpostavku da su ista postala temelj odluke Valentina Inzka, čak ni njihovo najšire tumačenje ne daje mu za pravo da se miješa u aktivnosti zakonodavne vlasti. Štaviše, bezgranično tumačenje “bonskih ovlaštenja” (tzv. “druge mjere”, dio XI, stav 2, tačka c) dovodi do toga da Valentin Inzko ima pravo uzeti kalašnjikov, otići u Banju Luku i strijeljati sve poslanike Narodne skupštine Republike Srpske. I prema njegovom tumačenju “bonskih ovlaštenja”, on će biti u pravu! Treba li Bosni i Hercegovini takav Visoki predstavnik? – između ostalog su napisali u objavi.

Upravo se čita:  Onkološki pacijenti i dalje bez lijekova

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Objavljen snimak: Muškarac ispred džamije ukrao cipele. Poznajete li ga?

Imam sarajevske Ferhadija džamije Muhamed ef. Velić objavio je na društvenim mrežama snimak gdje se vidi krađa cipela ispred...

Još vijesti za vas