Četvrtak, 2 svibnja, 2024

Nestašica krompira u BiH: Cijena mu je utrostručena, na pijacama ga skoro nema

Preporučeno

– Ove godine suša je učinila svoje što se tiče kvaliteta dobar je, alivprinos je podbacio u odnosu na dosadašnje godine, ističe agronom Goran Kojić.

Cijena krompira na pijacama širom zemlje je utrostručena, a na mnogim tezgama ga uopšte nema. Procjene su da krompira na tržištu ima za još samo nekoliko mjeseci, jer su se u sličnoj situaciji našle i zemlje u okruženju, javlja BHRT.

– Slabo, veoma slabo, i ako ga ima sitan je, ove godine nije rodio, pa ni kvalitet nije za pohvaliti, kaže Olenija Trifković, prodavačica na pijaci.

Upravo se čita:  Uskoro stiže zatopljenje, temperature će biti prave ljetne

Problem s krompirom proteže se od sjevera do jugoistoka Evrope, od Danske do Bugarske, zbog kiša, ali i dugotrajne velike suše, pa je problematičan i njegov uvoz.

– Ove godine suša je učinila svoje što se tiče kvaliteta dobar je, alivprinos je podbacio u odnosu na dosadašnje godine, ističe agronom Goran Kojić.

S druge strane, zbog loše cijene i problema sa prodajom prošle godine, veliki broj poljoprivrednika odlučio se za proizvodnju industrijskog krompira, zbog sigurnog plasmana i organizovane proizvodnje.

Upravo se čita:  Sunčan kraj aprila, temperature blizu 30 stepeni, onda prvomajski obrt u cijeloj Bosni i Hercegovini

– Mi smo prije četiri pet godna sijali tri hektara konzumnog krompira, pa smo bili prekinuli jer je tržište bilo prezasićeno, tvrdi Mustafa Gradaščević, proizvođač krompira iz Janje.

Poljoprivrednici u Janji, najveći porizvođači krompira u Semberiji, industrijski krompir koji vade ovih dana sa njiva voze pravo u fabrike.

– Industrijskog krompira smo povećali površine za dva i po puta, jer smo ove godine pored kompanije Bingo radimo i za Srebrenicu, koji proizvode pomfrit, ukupna površina 1.250 dunuma, kaže Mujo Bogaljević, poljoprivredna zadruga “Agrofarmer” Janja.

Upravo se čita:  Od početka maja lakše do penzije u FBiH, četiri važna dokumenta više nisu potrebna

Uz nedavni porast cijena hljeba i brašna, poskupljenje krompira samo je još jedno u nizu. Izvjesno je da se na tome neće stati i da nas, barem kada je riječ o pitanju cijena, očekuje nimalo zahvalna jesen.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Stupile na snagu Schmidtove izmjene Ustava FBiH iz aprila prošle godine

Visoki predstavnik Christian Schmidt 27. aprila 2023. nametnuo je amandman na Ustav FBiH kojim se mijenja način imenovanja nove...

Još vijesti za vas