Četvrtak, 2 svibnja, 2024

Američka ambasdorica u UN-u jasno poručila: Milorad Dodik je taj koji ima opasnu retoriku, sa tim treba prestati!

Preporučeno

Apelovala je na smirenost svih strana, te poručila da je vrijeme da se krene raditi u korist građana BiH.

-Drago nam je da je visoki predstavnik Schmidt poslao čistu poruku o važnosti mira i stabilnosti i zahvalni smo na njegovom izvještaju. BiH se suočava s najdubljom političkom krizom u postratnoj historiji. Tu su opasna retorika, zahtjevi za zatvaranjem OHR-a i izborne reforme – rekla je na početku svog izlaganja ambasadorica SAD u Vijeću sigurnosti UN-a Linda Thomas-Greenfield.

Upravo se čita:  Nova velika policijska akcija u BiH, zaplijenjeno devet kilograma droge

Poručila je da je Milorad Dodik taj koji ima opasnu retoriku.

Dodik je pozvao da se RS povuče iz Oružanih snaga BIH i drugih institucija BiH poput UIO, OSA-e… Govori i o potpunom povlačenju RS-a iz BiH. SAD podržava izjavu visokog predstavnika da je ovo opasno i za BiH i za cijeli Zapadni Balkan. Zabrinuti smo da Dodik pravi novi ustav za RS. Ovo je prijetnja za dejtonsku arhitekturu koja je osigurala mir i čuva ga do danas – kazala je.

Upravo se čita:  Od početka maja lakše do penzije u FBiH, četiri važna dokumenta više nisu potrebna

Još jednom je apelovala na smirenost svih strana, te poručila da je vrijeme da se krene raditi u korist građana BiH.

To znači da se Predsjedništvo mora sastajati, institucije moraju biti operativne i na usluzi građanima. Moramo zaštiti ulogu OHR-a. On je važan za stabilnost BiH. Christian Schmidt ima našu punu podršku za provođenje civilnog aspekta Dejtonskog mirovnog sporazuma sve dok se ne ispuni 5+2. Tek tada BiH može napustiti međunarodnu superviziju”, rekla je.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Stupile na snagu Schmidtove izmjene Ustava FBiH iz aprila prošle godine

Visoki predstavnik Christian Schmidt 27. aprila 2023. nametnuo je amandman na Ustav FBiH kojim se mijenja način imenovanja nove...

Još vijesti za vas