Četvrtak, 2 svibnja, 2024

Porodiljama u Sarajevu 1.000 KM mjesečno bez obzira na radni status

Preporučeno

Za potrebe ovog amandmana u Budžetu Kantona Sarajevo biće izdvojen dodatni iznos od 29 miliona KM

Skupština Kantona Sarajevo usvojila je Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i zaštiti porodice sa djecom.

Prema usvojenim izmjenama “iznos novčane naknade plaće ženi – majci u radnom odnosu i novčane pomoći nakon porođaja ženi – majci koja nije u radnom odnosu, ne može biti manji od prosječne plaće u Federaciji Bosne i Hercegovine za prethodnu godinu”.

Upravo se čita:  Bećirović se oglasio iz Egipta, slijede razgovori sa državnim vrhom

“Novčana naknada za ženu – majku koja je u radnom odnosu trenutno iznosi 450,00 KM, a novčana pomoć za nezaposlenu ženu – majku 225,00 KM. Predviđeno je da se ona za tekuću godinu utvrđuje na osnovu zadnjeg objavljenog statističkog podatka Federalnog zavoda za statistiku o visini prosječne plaće u Federaciji BiH za prethodnu godinu (trenutno iznosi oko 1.000,00 KM)”, objavila je Danijela Kristić, zamjenica predsjedavajućeg Skupštine Kantona Sarajevo na svom zvaničnom FB profilu.

Upravo se čita:  Struja neće poskupjeti! FERK odbio dati saglasnost Elektroprivredi BiH za korekciju cijene

Za potrebe ovog amandmana u Budžetu Kantona Sarajevo biće izdvojen dodatni iznos od 29 miliona KM, napisala je Kristić.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Stupile na snagu Schmidtove izmjene Ustava FBiH iz aprila prošle godine

Visoki predstavnik Christian Schmidt 27. aprila 2023. nametnuo je amandman na Ustav FBiH kojim se mijenja način imenovanja nove...

Još vijesti za vas