Četvrtak, 2 svibnja, 2024

Civilna zaštita: Evo šta građani trebaju raditi u vrijeme uklanjanja bombe sa Dolac Malte

Preporučeno

Stanovnici dijelova naselja Dolac Malta i Čengić Vila u Sarajevu, koji žive u blizini lokacije na kojoj je pronađena avionska bomba velike razorne moći iz Drugog svjetskog rata, bit će privremeno, od 3 do 4 sata, izmješteni iz njihovih domova u noći s nedjelje na ponedjeljak, 26. augusta, zbog uklanjanja i uništavanja bombe, saopćio je danas Štab Civilne zaštite u Općini Novo Sarajevo.

Operativnim planom Federalne uprave Civilne zaštite, koja će voditi aktivnosti, naloženo je privremeno izmještanje stanovnika koji žive u radijusu od 250 metara, kao i stanovnika visokih zgrada uz rub zone od 250 metara koje imaju vizuelni kontakt prema lokaciji s bombom.

Planom su ustanovljeni potpuna zabrana kretanja u radijusu od 250 do 1.200 metara te pojas ograničenog kretanja u rasponu od 1.200 do 1.700 metara.

Upravo se čita:  Nova velika policijska akcija u BiH, zaplijenjeno devet kilograma droge

Stanovništvo treba najkasnije do 2.30 sati da se privremeno smjesti u prostorije Osnovne škole “Hrasno”, u ulici Porodice Ribar broj 2, da smanji, odnosno obustavi kretanje u periodu od 3 do 4 sata u pojasu zabrane kretanja i ograničenog kretanja u ulicama: Malta, Paromlinska, Envera Šehovića, Bulevar Meše Selimovića, Nedima Filipovića, Bugojanska, Srebrenička, Fojnička, Marka Marulića, Alojza Benca, Sprečanska, Zenička, Saliha Udžvarlića, Zmaja od Bosne i dr., u krugu do 1.200 metara od lokacije bombe.

Zabrana kretanja odnosi se na pješake i motorna vozila, a ne i na službena lica i motorna vozila koja će biti posebno označena.

Štab Civilne zaštite u općini Novo Sarajevo na čijem je području pronađena bomba organizirao je jedinice za pružanje prve medicinske pomoći, vatrogasnu, kao i jedinicu Crvenog križa, koje će biti u pripravnosti od 1 do 4 sata. Prijevoz i pomoć pri smještaju nepokretnih i slabo pokretnih osoba u Osnovnu školu “Hrasno” organizirat će Općinski štab Civilne zaštite.

Upravo se čita:  Struja neće poskupjeti! FERK odbio dati saglasnost Elektroprivredi BiH za korekciju cijene

Svi kojima je potrebna ova vrsta pomoći mogu se obratiti predstavnicima etažnih vlasnika, organima i sekretarima mjesnih zajednica „Čengić Vila I”, „Malta” i „Dolac” ili na dežurni telefon u Štabu Civilne zaštite Općine Novo Sarajevo: 033/ 492-140.

“Molimo građane da se u vrijeme provođenja mjera zaštite pridržavaju ove obavijesti, kao i uputstava lica zaduženih za organizovanje predviđenih mjera, koja će biti na terenu i nosit će prsluke s oznakama Štaba civilne zaštite Općine Novo Sarajevo, zatim službenih lica Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, kao i drugih ovlašćenih lica, u postupku uklanjanja i uništavanja neeksplodirane avionske bombe.

Upravo se čita:  Bećirović se oglasio iz Egipta, slijede razgovori sa državnim vrhom

Općinski štab Civilne zaštite je obezbijedio dovoljno smještajnih kapaciteta, a građanima koji ne žele da ih koriste, preporučuje se da iskoriste mogućnost smještaja kod rodbine i prijatelja”, navedeno je u obavijesti građanima općinskog štaba Civilne zaštite Novo Sarajevo.

Štab je podsjetio da je avionska bomba, zaostala iz Drugog svjetskog rata i teška oko 500 kilograma, pronađena nedavno prilikom građevinskih radova.

Osim Federalne uprave civilne zaštite, aktivnosti na uklanjanju bombe provodi: Kantonalna uprava civilne zaštite, Kantonalno Ministarstvo unutrašnjih poslova, policijska uprava Novo Sarajevo i Općinski štab civilne zaštite.

Bomba na Dolac Malti

(Fena)

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Stupile na snagu Schmidtove izmjene Ustava FBiH iz aprila prošle godine

Visoki predstavnik Christian Schmidt 27. aprila 2023. nametnuo je amandman na Ustav FBiH kojim se mijenja način imenovanja nove...

Još vijesti za vas