Ponedjeljak, 6 svibnja, 2024

Detalji požara u Bihaću: Za 15 minuta izgorjelo 15 godina truda i rada

Preporučeno

Posebno emotivan bio je prizor radnika ovoga preduzeća koji su se okupili i bespomoćno posmatrali kako požar guta i uništava njihova radna mjesta.

Pripadnici Vatrogasne jedinice Bihać uspjeli su lokalizirati i staviti pod kontrolu požar koji je izbio jutros oko sedam sati, u proizvodnim pogonima firme “Austroterm” u naselju Kamenica, nadomak Bihaća, te se očekuje da on bude ugašen.

Vatrena stihija koja je divljala više sati u potpunosti je uništila kompletnu imovinu ovoga preduzeća, a gašenje požara bilo je značajno otežano, jer su gorjele velike količine stiropora i drugog visokozapaljivog materijala koje su bile nagomilane u skladištima preduzeća.

U gašenju je bilo angažovano kompletno ljudstvo i tehnika Vatrogasne jedinice te ispomoć koja je stigla iz Cazina, kao i pripadnici Civilne zaštite grada Bihaća.

Upravo se čita:  Potraga za rudarom u Mramoru neprestano traje: Spasioci kopaju ručno, smjene svakih 15-20 minuta

Kako je istakao Edin Kulenović, šef Civilne zaštite, angažovane su i cisterne koje pripadaju preduzeću “Komrad”.

“Sve što je bilo raspoloživo stavili smo u funkciju. Međutim, nije bilo lako, jer se radilo o zahtjevnim uslovima i specifičnoj situaciji”, kazao je Kulenović.

Kako nas je upoznao Adnan Beganović, portparol policije USK, u trenutku izbijanja požara u proizvodnim pogonima nalazilo se petnaestak radnika, a samo pukom srećom niko od njih nije povrijeđen. Također, obavljena je i evakuacija građana iz stambenih objekata koje se nalaze u blizini, jer su se unutar firme nalaze plinske instalacije, ali na sreću, nije došlo do eksplozija.

Upravo se čita:  Poznat identitet državljanina BiH koji je poginuo u stravičnoj nesreći u Sloveniji

Iz Zavoda za javno zdravstvo USK savjetovali su građanima koji žive u obližnjim naseljima da zbog velike količine otrovnog dima koji se nadvio nad okolinom izbjegavaju boravak na otvorenom te da zatvore prozore na porodičnim kućama i ostalim objektima stanovanja.

Posebno emotivan bio je prizor radnika ovoga preduzeća koji su se okupili i bespomoćno posmatrali kako požar guta i uništava njihova radna mjesta. Nihad Bašanović je bio jedan od radnika koji su bili u prvoj smjeni u trenutku kada je izbio požar.

“Sve se odigralo nevjerovatnom brzinom, požar je buknuo i odmah se proširio. Uspio sam iz upravne zgrade iščupati jedan laptop i ključeve službenog automobila. Za 15 minuta propalo je 15 godina našeg truda i rada”, kroz plač kaže Bašanović.

Upravo se čita:  "Nemoj da mi diraš mater": Mladić iz Teslića branio majku pa ubio rođaka, pravosnažno osuđen

U policiji kažu kako u ovom trenutku nije poznato šta bi mogli biti uzroci požara te da će više informacija o svemu biti poznato nakon gašenja kada se obavi stručna ekspertiza slučaja od strane protivpožarnih stručnjaka. Preduzeće “Austroterm” specijalizirano je za visokokvalitetnu i inovativnu toplotnu i zvučnu izolaciju u srednjoj i istočnoj Evropi, a proizvodni pogon u Bihaću otvoren je 2008. godine te je u njemu zaposleno 70 radnika. Proizvode su plasirali na domaće, ali i tržište zemalja regiona i zapadne Evrope. U ovom trenutku rano je govoriti o materijalnoj šteti, ali je nesumnjivo kako se ona već mjeri u milionima maraka.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Nedim Sladić objavio prognozu za naredne dane

Bh. meteorolog Nedim Sladić na svom Facebook profilu objavio je dugoročnu vremensku prognozu. Prenosimo je u nastavku: Na vrijeme će...

Još vijesti za vas