Ponedjeljak, 6 svibnja, 2024

Ombudsmani tvrde da se bh. građani “izrazito malo žale na visoke cijene”!?

Autor:Fena

Preporučeno

Iz ove Institucije ombudsmana za zaštitu potrošača apeliraju na potrošače da vode računa o različitim cijenama istih ili sličnih proizvoda na različitim prodajnim lokacijama te sukladno tome donose odluke o kupovinama.

Institucija ombudsmana za zaštitu potrošača u BiH u ovoj je godini zaprimila preko 400 različitih žabi potrošača, no iznenađujuće mali broj njih odnosio se na porast cijena u trgovinama i na benzinskim pumpama, rečeno je Feni iz te institucije.

U najvećoj mjeri žalbe su se odnosile na sektor usluga od općeg ekonomskog interesa (opskrba energijom, voda, telekomunikacije), sektor usluga u trgovini (roba s nedostatkom, garantnim rokovima), sektor turizma (propušteni aranžmani), kažu iz spomenute institucije.

Upravo se čita:  Onkološki pacijenti i dalje bez lijekova

Pritom napominju kako se iznenađujuće mali broj žalbi, ispod 10, odnosio na rast cijena, promjene cijena roba i usluga u trgovinama robe široke potrošnje (prehrana, tekstil) i benzinskih crpki.

– Žalbe su u koordinaciji s nadležnim entitetskim i županijskim inspektoratima razmatrane i prema istim su rješavani predmeti – navode iz Institucije ombudsmana za zaštitu potrošača u BiH.

Iz te institucije ponovno apeliraju na potrošače da vode računa o različitim cijenama istih ili sličnih proizvoda na različitim prodajnim lokacijama te sukladno tome donose odluke o kupovinama. Uz to, da sve nepravilnosti koje uoče prijave Instituciji ombudsmana ili inspektoratima te da vode računa o budućoj kupovini kod svih onih trgovina kod kojih je uočeno kršenje prava potrošača i “kazne” iste odabirući njihovu konkurenciju.

Upravo se čita:  Stupile na snagu Schmidtove izmjene Ustava FBiH iz aprila prošle godine

Također podsjećaju kako su u veljači ove godine donijeli preporuku vladama entiteta i Brčko distrikta BiH da u suradnji s nadležnim ministarstvima odnosno odjeljenjima usvoje dodatne mjere neposredne kontrole cijena te da uspostave održive mehanizme robnih rezervi i vrše pojačano ulaganje u razvoj domaće proizvodnje.

Pored navedenog, Institucija je u ovoj godini održala javne konzultacije s inspekcijskim tijelima vezanim za online trgovinu kao i sastanak s Federalnom upravom za inspekcijske poslove u cilju ostvarenja kvalitetnije suradnje.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Nedim Sladić objavio prognozu za naredne dane

Bh. meteorolog Nedim Sladić na svom Facebook profilu objavio je dugoročnu vremensku prognozu. Prenosimo je u nastavku: Na vrijeme će...

Još vijesti za vas