Četvrtak, 2 svibnja, 2024

Borrell i Varhelyi: U Evropi nema mjesta negiranju genocida, revizionizmu i veličanju ratnih zločinaca

Preporučeno

Borrell iVárhelyi poručili su da građani BiH zaslužuju društvo u kojem vladaju pluralizam, pravda i ljudsko dostojanstvo.

Evropa nije zaboravila šta se dogodilo u Srebrenici i vlastitu odgovornost jer nije bila u mogućnosti spriječiti i zaustaviti genocid”, poručili su u nedjelju visoki predstavnik Evropske unije (EU) za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell i evropski komesar za proširenje Oliver Várhelyi.

U zajedničkoj izjavi povodom 27. godišnjice genocida u Srebrenici, koja se obilježava 11. jula, naveli su da je “Evropa zakazala u Srebrenici”, ali i da u njoj danas nema mjesta negiranju genocida, revizionizmu i veličanju ratnih zločinaca.

Upravo se čita:  Metalci i trgovci protestnim šetnjama u borbi za svoja prava: Kad će bolji život za radnike?

“U ovim opasnim vremenima želimo vidjeti kako Bosna i Hercegovina napreduje u pomirenju, prevladavanju naslijeđa prošlosti i na putu integracije u EU”, poručili su dužnosnici EU.

Kako je rečeno, politički lideri BiH moraju riječi pretvoriti u djela te izabrati istinu, pravdu i suradnju umjesto straha i mržnje.

“Kako bi nadvladali tragično naslijeđe prošlosti i izgradili svjetliju i prosperitetniju budućnost za sljedeće generacije”, kaže se u izjavi.

Borrell iVárhelyi poručili su da građani BiH zaslužuju društvo u kojem vladaju pluralizam, pravda i ljudsko dostojanstvo.

“EU je izgrađena kao zajednički mirovni projekt, a budućnost BiH je unutra Unije. To će međutim zahtijevati da svi lideri rade na tome da mir, pomirenje, uzajamno razumijevanje i dijalog stave na vrh svog dnevnog reda i da se uključe u program reformi”, istaknuto je.

Upravo se čita:  Predsjedavajući predsjedništva BiH razgovarao s velikim imamom tokom posjete Egiptu

Također, u izjavi su se osvrnuli na rusku invaziju u Ukrajini koja je počela 24. ferbuara, navodeći da se “mir ni danas ne može uzeti zdravo za gotovo”.

“Ruska neopravdana i ničim izazvana agresija protiv Ukrajine vratila je brutalni rat na naš kontinent. Masovna ubistva i ratni zločini koje vidimo u Ukrajini vraćaju živa sjećanja na one kojima smo svjedočili u ratu na Zapadnom Balkanu”, istaknuli su.

Upravo se čita:  Struja neće poskupjeti! FERK odbio dati saglasnost Elektroprivredi BiH za korekciju cijene

Kako su naveli, više nego ikada dužnost je sjećati se genocida u Srebrenici, kao dijela zajedničke evropske historije.

“Dok vidimo da su sigurnost i stabilnost Evrope i međunarodni poredak, temeljen na pravilima, duboko uzdrmani, podsjećamo se na potrebu da ustanemo u odbranu mira, ljudskog dostojanstva i univerzalnih vrijednosti”, poručeno je.

Posmrtni ostaci 50 žrtava genocida počinjenog 1995. godine u Srebrenici, bit će ukopani 11. jula u Memorijalnom centru u Potočarima.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Stupile na snagu Schmidtove izmjene Ustava FBiH iz aprila prošle godine

Visoki predstavnik Christian Schmidt 27. aprila 2023. nametnuo je amandman na Ustav FBiH kojim se mijenja način imenovanja nove...

Još vijesti za vas