Četvrtak, 2 svibnja, 2024

Zbog novog pravilnika o registraciji vozila u BiH MUP-ovi korak do gubljenja nadležnosti

Preporučeno

Pravilnik u jednom svom dijelu omogućava tehničkim pregledima da vrše dio poslova produženja registracija koje su ranijim pravilnikom vršili isključivo MUP-ovi.

Novi pravilnik o registraciji vozila BiH koji je nedavno donijelo Ministarstvo prometa i veza BiH, čija je primjena krenula 1. septembra, osiromašit će kantonalne budžete za milione maraka, a neke njegove odredbe korak su do gubljenja nadležnosti kantonalnih MUP-ova jer ostavljaju mogućnost da poslove koje su do sada radili isključivo MUP-ovi mogu raditi i stanice tehničkog pregleda, piše Vecernji.ba.

Pravilnik je usvojen bez uvažavanja najvećeg dijela prijedloga i sugestija koje su na nacrt istoga dali kantonalni MUP-ovi, a na njegove manjkavosti upozorila je i Agencija za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine (IDDEEA).

Iz Agencije za identifikacijske dokumente problematizirali su odredbe pravilnika koje se odnose na oblik i sadržaj naljepnice, a koja je, kako naglašavaju, ekonomski neisplativa, neopravdana, i nekorisna iz više razloga. Posebno su istaknuli da je njezina provedba tehnički vrlo zahtjevna. Iz IDDEEA-e su upozorili na činjenicu da je velik broj nadležnih organa u BiH, uključujući kantonalne MUP-ove, već uveo stacionirane kamere koje vrše prepoznavanje registracijskih tablica i automatsku provjeru, između ostaloga, i to je li vozilo registrirano ili ne. Riječ je i o sustavu “Renata” čija uporaba primjenom novog pravilnika o registraciji gubi smisao jer isti predviđa da se provjere je li vozilo registrirano ili ne vrše putem naljepnica.

Upravo se čita:  Metalci i trgovci protestnim šetnjama u borbi za svoja prava: Kad će bolji život za radnike?

– Imajući u vidu da bi se putem naljepnice s RFID čipom vršila ista funkcija kao i putem kamera postavlja se pitanje opravdanosti uvođenja ove tehnologije. Uvođenje ove tehnologije podrazumijeva velika dodatna ulaganja u stacioniranu i mobilnu tehnologiju za čitanje, što implicira i vrlo dugo razdoblje tehničkih priprema za provedbu i početak primjene tehnologije. Radi se o iznimno skupoj tehnologiji jer je omjer uloženih sredstava i koristi koje će dobiti nadležni organi u BiH drastično nerazmjeran u korist troškova koji bi se napravili uvođenjem ove tehnologije – navode iz IDDEEA-e.

Upravo se čita:  Bećirović se oglasio iz Egipta, slijede razgovori sa državnim vrhom

Pravilnik u jednom svom dijelu omogućava tehničkim pregledima da vrše dio poslova produženja registracija koje su ranijim pravilnikom vršili isključivo MUP-ovi.

– Pravnoj osobi ovlaštenoj za vršenje tehničkog pregleda vozila mogu se povjeriti poslovi izdavanja i aktivacije naljepnice za vozila ako ispunjavaju pravilnikom propisane uvjete – stoji u istom.

Ranije su naljepnicu pri produženju registracije vlasniku vozila izdavali kantonalni MUP-ovi. Ta naljepnica je koštala 5, dok je predviđena cijena nove 9 KM. Novost kod naljepnica je i način njihove nabave.

IDDEEA je upozorila na nezakonitost odredbe pravilnika koja predviđa davanje tih poslova putem javnog natječaja stručnoj instituciji – pravnom subjektu, obrazlažući da se prema Zakonu o upravi BiH procedura povjeravanja javnih ovlaštenja u konkretnom slučaju stručnoj instituciji može povjeriti samo zakonom. Također, pravilnik nije usklađen sa Zakonom o sigurnosti prometa na cestama, na što su u svojim sugestijama i prijedlozima upozoravali kantonalni MUP-ovi. Pravilnik o registraciji vozila u BiH i sam je kontradiktoran. Naime, u članku 13 navodi se da se naljepnica u skladu s ovim člankom pravilnika može izdati i aktivirati samo vlasniku ili korisniku vozila koje je na tehničkom pregledu ocijenjeno kao ispravno, a prethodno razdoblje važenja registracije nije isteklo niti su se mijenjali podaci o vlasniku, odnosno korisniku vozila.

Upravo se čita:  Nova velika policijska akcija u BiH, zaplijenjeno devet kilograma droge

Dakle, iz istoga je jasno da bi svako vozilo tehnički pregled moralo proći prije isteka registracije, bez obzira na to što u članku 5. istoga pravilnika stoji kako registracija vozila vrijedi godinu dana.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Stupile na snagu Schmidtove izmjene Ustava FBiH iz aprila prošle godine

Visoki predstavnik Christian Schmidt 27. aprila 2023. nametnuo je amandman na Ustav FBiH kojim se mijenja način imenovanja nove...

Još vijesti za vas