Nedjelja, 5 svibnja, 2024

Izvan bankarskog sistema više od 6 milijardi maraka: Ljudi u BiH iz straha čuvaju novac u ‘čarapama’

Autor:Raport.ba

Preporučeno

Veliki broj bh. domaćinstava još ima omiljeno mjesto u svom domu gdje ostavlja, zapravo skriva gotovinu.

Bosna i Hercegovina suočena je s najvećom inflacijom u posljednih nekoliko godina. Cijene osnovnih životnih namirnica, goriva i drugih energenata skaču iz dana u dan.

Dodatni problem predstavljaju i prognoze svjetskih stručnjaka da novac sve manje vrijedi i u bankama, međutim to nije nikako problem samo u našoj zemlji.

Upozorava se da je sve manje isplativa štednja u bankama zbog nikakvih kamata, te da je sve više prisutan fenomen čuvanja novca u “čarapama” ili “madracu”.

Veliki broj bh. domaćinstava još ima omiljeno mjesto u svom domu gdje ostavlja, zapravo skriva gotovinu.

Prema podacima koje smo dobili iz Centralne banke Bosne i Hercegovine (CBBiH) stanje gotovine u KM izvan bh. bankarskog sistema na kraju jula 2022. godine iznosio je 6,07 milijardi KM.

Upravo se čita:  Pogledajte stan koji se prodaje u Sarajevu za 780.000 KM

“Prema posljednjim podacima Centralna banka BiH (CBBiH), stanje gotovine u KM izvan BH bankarskog sistema na kraju jula 2022. godine je iznosilo 6,07 milijardi KM, dok je na kraju 2021. godine bilo 5,54 milijarde KM.

Centralna banka BiH ne raspolaže podacima o tom koliko samo građani drže novca mimo računa jer se navedeni iznosi gotovine u KM izvan bankarskog sistema mogu odnositi pored građana i na ostale sektore (preduzeća, sektor vlade, nebankarske finansijske organizacije i ostale sektore)”, naveli su u odgovoru za Raport iz Centralne banke.

Upravo se čita:  Grad u BiH nazivaju "dolinom milionera": Bogati ste tek ako imate 100 miliona KM

Mišljenje struke

Na ovu temu razgovarali smo i sa ekonomskim stručnjakom Igorom Gavranom koji nam je kazao da čuvanje novca u bankama ima sigurnosni aspekt.

“Loša je odluka građana da čuvaju novac u domovima jer može biti puno lakše ukraden iz neke privatne kuće ili stana u odnosu na banke. S druge strane, ne iznenađuje me činjenica da se količina novca iz bankarskih tokova poveća jer već duže vrijeme kamatne stope na štednju su niske i praktično čine štednju besmislenom. Tako da ta mobilizacija za čuvanja novca u bankama više ne postoji”, kazao je Gavran.

Između ostalog, dodao je kako ima nekoliko faktora koji su utjecali da građani dižu novac iz banaka i skrivaju ga u domovima.

Upravo se čita:  Pogledajte stan koji se prodaje u Sarajevu za 780.000 KM

“Imali smo i poremećaje na tržištu kod pojedinih banaka gdje se prijetilo mogućom propasti ili prekidom rada. To je također povećalo strah građana da se nešto njihovom novcu može desiti u bankama. Sa stanovišta ekonomije u cjelini, svakako da čuvanje novca u bankama povećava mogućnost banaka da kreditiraju i privredu i stanovništvu, i da ima pozitivan ekonomski efekat. Dok čuvanje novca u čarapama je potpuno van ekonomskih tokova i nema nikakve koristi. Idealno za svako društvo je da je veći dio novca u legalnim novačanim tokovima, a što manje izvan toga”, zaključio je Gavran za Raport.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Žena ostala bez 576.780 KM nakon što je prevarena na stranici za upoznavanje

Sedamdesetdevetogodišnja žena iz Dablina ostala je bez svoje ušteđevine od 250.000 funti (576.780 KM) nakon što je prevario muškarac...

Još vijesti za vas