Utorak, 7 svibnja, 2024

Egzodus stanovništva na vrhuncu: “Mladi su svi otišli, nema ovdje niko”

Preporučeno

U selima na obroncima Majevice gotovo svaka treća kuća je prazna. 30-ak mjesnih zajednica sa područja opštine Lopare ima tek oko 5.000 stanovnika, a prosječna starost seoskog stanovništva je iznad 60 godina. Sela se gase, a škole ostaju bez učenika.

Pored toga što su nerazvijene, ove opštine se susreću i sa planetarnim problemom odliva stanovništva, pogotovo stručnog, odliva mladih koji se školuju na naajboljim univerzitetima i odlaze u razvijene zemlje, tako da te nerazvijene opštine postaju još nerazvijenije.

Iz BiH godišnje, prema statističkim podacima, ode u prosjeku oko 30.000 ljudi. Primjera radi, gotovo polovina lokalnih zajednica spada u kategoriju nerazvijenih ili srednje razvijenih opština. U RS-u takvih je oko 50%, a naseljava ih oko 250.000 stanovnika. Težak položaj ovih građana dodatno se usložnjava.

Upravo se čita:  Biće gužve: U FBiH danas počinje isplata uvećanih penzija,"leći" će i razlika za prva tri mjeseca

Nezaposlenost, nizak životni standard, nerazvijena infrastruktura – samo su neki od problema koji su posebno izraženi u nerazvijenim područjima BiH. U razuđenoj i slabo naseljenoj Hercegovini, opština Nevesinje, na 1.000 kvadratnih kilometara, ima svega 14.000 stanovnika.

“Pored toga što su nerazvijene, ove opštine se susreću i sa planetarnim problemom odliva stanovništva, pogotovo stručnog, odliva mladih koji se školuju na naajboljim univerzitetima i odlaze u razvijene zemlje, tako da te nerazvijene opštine postaju još nerazvijenije”, kaže nevesinjski načelnik Milenko Avdalović za Federalnu TV.

U selima na obroncima Majevice gotovo svaka treća kuća je prazna. 30-ak mjesnih zajednica sa područja opštine Lopare ima tek oko 5.000 stanovnika, a prosječna starost seoskog stanovništva je iznad 60 godina. Sela se gase, a škole ostaju bez učenika.

Upravo se čita:  Utvrđen identitet ženske osobe čije je beživotno tijelo jutros izvučeno iz Miljacke

“Mladi su svi otišli, nema ovdje niko“, priča Drago Stjepanović.

Direktor OŠ Sveti Sava Dragan Lukić smatra kako bi se trebalo okrenuti djeci i finansiranju života na selu: „Da ljudi tu ostaju. Imamo mi asfaltirane puteve, urađena je infrastruktura. Možda treba finansirati zadruge, otkup proizvoda – niko ovdje ne otkupljuje više ni maline, puževe… Možda bi to bilo rješenje“.

U ovoj opštini nadaju se da bi određenim mjerama sa entitetskog nivoa mogli stvoriti povoljniji ambijent za mještane ovog podruičja i tako ih motivisati da ostaju ovdje.

Načelnik Opštine Lopare Rado Savić ističa kako bi entitet mogao preuzeti teret socijalnih davanja ili porez na doprinose – da više ostane lokalnim zajednicama.

Upravo se čita:  Nacrti dva važna zakona povučeni s dnevnog reda Vijeća ministara BiH

“Položaj nerazvijenih opština potrebno je riješiti na sistemski način, donošenjem odgovarajućih zakonskih rješenja – kao što je zakon o finansiranju održivog razvoja nerazvijenog područja, formiranje fonda za podsticaj razvoja nerazvijenih opština…”, navodi Aco Pantić, generalni sekretar Saveza opština i gradova RS-a.

Iako lokalna zajednica raznim vidovima podsticaja i izgradnjom infrastrukture pomaže razvoj sela, sve to nije dovoljno da motiviše mlade da ostanu ovdje. Primjera radi, tokom protekle godine na području RS-a više od 90 područnih škola nije upisalo ni jednog prvačića, a za proteklih 12 godina škole su ostale bez oko 22.000 đaka, prenosi FTV.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Lamija je 30 godina živjela u Nizozemskoj i sada se sa porodicom vratila u Fojnicu: “Kao mala sam imala san da živim u šumi”

Nakon trideset godina života u Nizozemskoj, Lamija Džigal Bekašević, sa svojom obitelji vratila se u rodni kraj nedaleko od...

Još vijesti za vas