Četvrtak, 2 svibnja, 2024

Uhapšeni u akciji “Šakal”: Devet osumnjičenih predati Tužilaštvu BiH

Preporučeno

Policijski službenici iz Uprave za organizovani i teški kriminal i Specijalne antiterorističke jedinice, Žandarmerije MUP-a RS u saradnji sa policijom MUP-a KS predali su tužiocu Posebnog odjela za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju devetoricu osumnjičenih lišenih slobode u okviru zajedničkih aktivnosti na području Sarajeva i Sokoca, usmjerenih na suzbijanje organizovanog kriminala u vezi sa neovlaštenim međunarodnim prometom opojnih droga.

Upravo se čita:  Kanada će kosponzorisati Nacrt rezolucije UN-a o Srebrenici

Osumnjičeni su pod istragom zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivična djela organizovani kriminal iz člana 250. u vezi sa krivičnim djelima neovlašteni promet opojnim drogama člana 195., neovlašteni promet oružjem i vojnom opremom, te proizvodima dvojne namjene iz člana 193. KZ-a BiH, pomoć učiniocu poslije učinjenog krivičnog djela iz člana 333. Krivičnog zakona RS-a i krivično djelo pranje novca iz člana 209. KZ-a BiH.

Upravo se čita:  Nova velika policijska akcija u BiH, zaplijenjeno devet kilograma droge

U okviru istražnih i operativnih aktivnosti prikupljene su informacije i dokazi da su se osumnjičena lica iz oba entiteta, duže vrijeme bavila krijumčarenjem većih količina opojnih droga iz susjednih zemalja radi dalje preprodaje u Bosni i Hercegovini, te dalje distribucije prema ilegalnom narko-tržištu zemalja Evropske unije i na taj način sticale nezakonitu imovinsku korist, koju su, između ostalog, trošili za kupovinu nekretnina i skupocjenih vozila.

Upravo se čita:  Bećirović s ambasadorima Kvinte, EU i OHR-a: BiH ćemo braniti u skladu s međunarodnim i nacionalnim pravom

Tužilac će osumnjičene ispitati u zakonskom roku, nakon čega će odlučiti o podnošenju prijedloga za određivanje mjere pritvora ili mjera zabrane i nastavku istražnih aktivnosti u predmetu.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Stupile na snagu Schmidtove izmjene Ustava FBiH iz aprila prošle godine

Visoki predstavnik Christian Schmidt 27. aprila 2023. nametnuo je amandman na Ustav FBiH kojim se mijenja način imenovanja nove...

Još vijesti za vas