Četvrtak, 2 svibnja, 2024

Reakcija Ambasade SAD-a na Dodikovu izjavu: Mi i Zapad nismo prijetnja RS-u, on jeste

Preporučeno

– Sjedinjene Države su bile i jesu prijatelj i partner svih građana BiH – poručuju

Nakon što je ranije danas Delegacija Evropske unije u Bosni i Hercegovini prokomentarisala posjetu predsjednika RS-a Milorada Dodika predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu i izjave koje je tim povodom dao na bezbjednosnom forumu, o tome se sada oglasila i Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u BiH.

– Najnoviji navodi Milorada Dodika, kao većina njegovih prethodnih tvrdnji, apsurdni su i zlonamjerni. Sjedinjene Države i Zapad ne predstavljaju prijetnju ni Republici Srpskoj ni težnjama njenih stanovnika da imaju mirnu, demokratsku i prosperitetnu budućnost. Te prijetnje dolaze od Milorada Dodika i onih u vlasti Republike Srpske koji teže da oduzmu osnovna prava i slobode stanovnicima ovog entiteta, poručuju iz Ambasade SAD-a.

Upravo se čita:  Meteorolozi objavili kakvo vrijeme nas očekuje u narednim danima u BiH

Dodali su kako se oni bogate umjesto da rade na prosperitetu onih za koje tvrde da ih predstavljaju, podrivajući državu Bosnu i Hercegovinu i Daytonski mirovni sporazum, te dajući destabilizirajuća, iluzorna i opasna obećanja o nezavisnosti RS-a.

– Sjedinjene Države su bile i jesu prijatelj i partner svih građana BiH. Naša politika ovdje je jasna i direktna i takva je već 28 godina: Sjedinjene Države podržavaju suverenitet, teritorijalni integritet i multietnički karakter BiH, kao i njenu integraciju u evro-atlantske institucije, zaključili su.

Upravo se čita:  Od početka maja lakše do penzije u FBiH, četiri važna dokumenta više nisu potrebna

Podsjetimo, predsjednik RS-a Milorad Dodik je u obraćanju na bezbjednosnom forumu u Rusiji poručio da je BiH nakon rata postala eksperiment i kolonija, bez uvažavanja istorije i međunarodnog prava. Dodao je i to da “srpski narod bio prva žrtva hegemonističkog procesa zapadnih faktora i NATO-a”.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Sarajevo konačno dobija letove ka jednom od najvećih evropskih gradova

Najveća španska aviokompanija Iberia će letjeti dva charter leta iz Sarajeva za Madrid ovog proljeća. Letovi su 25. maja i...

Još vijesti za vas