Četvrtak, 8 lipnja, 2023

Reakcija Ambasade SAD-a na Dodikovu izjavu: Mi i Zapad nismo prijetnja RS-u, on jeste

Nemojte propustiti

– Sjedinjene Države su bile i jesu prijatelj i partner svih građana BiH – poručuju

Nakon što je ranije danas Delegacija Evropske unije u Bosni i Hercegovini prokomentarisala posjetu predsjednika RS-a Milorada Dodika predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu i izjave koje je tim povodom dao na bezbjednosnom forumu, o tome se sada oglasila i Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u BiH.

– Najnoviji navodi Milorada Dodika, kao većina njegovih prethodnih tvrdnji, apsurdni su i zlonamjerni. Sjedinjene Države i Zapad ne predstavljaju prijetnju ni Republici Srpskoj ni težnjama njenih stanovnika da imaju mirnu, demokratsku i prosperitetnu budućnost. Te prijetnje dolaze od Milorada Dodika i onih u vlasti Republike Srpske koji teže da oduzmu osnovna prava i slobode stanovnicima ovog entiteta, poručuju iz Ambasade SAD-a.

Upravo se čita:  Ministar "ze" i "šiša king" osniva svoju stranku: "Oni su rekli – super, evo, možeš ti"

Dodali su kako se oni bogate umjesto da rade na prosperitetu onih za koje tvrde da ih predstavljaju, podrivajući državu Bosnu i Hercegovinu i Daytonski mirovni sporazum, te dajući destabilizirajuća, iluzorna i opasna obećanja o nezavisnosti RS-a.

– Sjedinjene Države su bile i jesu prijatelj i partner svih građana BiH. Naša politika ovdje je jasna i direktna i takva je već 28 godina: Sjedinjene Države podržavaju suverenitet, teritorijalni integritet i multietnički karakter BiH, kao i njenu integraciju u evro-atlantske institucije, zaključili su.

Upravo se čita:  Dva zemljotresa pogodila Bosnu i Hercegovinu: "Jeziv zvuk, zatresla se cijela zgrada"

Podsjetimo, predsjednik RS-a Milorad Dodik je u obraćanju na bezbjednosnom forumu u Rusiji poručio da je BiH nakon rata postala eksperiment i kolonija, bez uvažavanja istorije i međunarodnog prava. Dodao je i to da “srpski narod bio prva žrtva hegemonističkog procesa zapadnih faktora i NATO-a”.

Pročitajte još

Izdvajamo

Vlasnica frizerskog salona u očaju, nudi platu skoro 2.400 KM: “Ne mogu naći radnicu, radim 12 sati dnevno”

Dok ne dođu bolji dani, vlasnica će nastaviti raditi i 12 sati dnevno S nestašicom radnika u Hrvatskoj sve se...

Možda vas zanima i ovo