Četvrtak, 2 svibnja, 2024

Na pomolu drastičan pad cijena nekretnina?!

Preporučeno

Cijene stambenog prostora u Evrozoni mogle bi haotično pasti budući da stanovi zbog visokih kamatnih stopa postaju nedostupni građanima, a neprivlačni ulagačima, upozorila je u Evropska centralna banka.

To je jedan od nekoliko rizika istaknutih u analizi finansijske stabilnosti Evropske centralne banke, uz više troškove zaduživanja i sporiji privredni rast, koji šteti kompanijama i domaćinstvima.

Od prošlogodišnjeg jula ECB pokušava da obuzda inflaciju podizanjem kamatnih stopa, a čini se da će istrajati u strogoj monetarnoj politici i u narednim mjesecima primećuje Rojters.

Upravo se čita:  Grad u BiH nazivaju "dolinom milionera": Bogati ste tek ako imate 100 miliona KM

Najoštrije podizanje kamatnih stopa sada počinje da se osjeća i na tržištu nekretnina, koje je doživjelo bum tokom decenija pristupačnih i pristupačnih kredita.

“Gledajući u budućnost, pad cijena nekretnina mogao bi da postane haotičan, jer rastuće kamatne stope na nove hipotekarne zajmove sve više ugrožavaju njihovu dostupnost i povećavaju teret kamata po postojećim hipotekarnim kreditima”, upozorila je ECB.

Upravo se čita:  Pala prodaja voća i povrća na zelenim pijacama

To posebno vrijedi za zemlje u kojima preovlađuju hipotekarni zajmovi s promenjivom kamatnom stopom, istakla je banka, ne precizirajući o kojim je zemljama riječ.

Podaci ECB pokazuju da je udio hipotekarnih kredita s promjenjivom stopom najveći u Portugalu, Španiji i u baltičkim zemljama, prenosi Rojters.

ECB je takođe upozorila da bi regije u kojima su institucionalni ulagači zauzeli velike pozicije na tržištu stambenih nekretnina mogle da pretrpe veći udarac ako se kapital povuče.

Upravo se čita:  Pala prodaja voća i povrća na zelenim pijacama

To uključuje Berlin, dijelove zapadne Njemačke i grupu prestonica, poput Pariza, Madrida, Lisabona i Dublina.

S druge strane, ECB konstantuje da domoćinstvima na ruku ide snažno tržište rada, što znači da će vjerovatno manje građana imati problema s povratom hipotekarnih kredita zbog gubitka posla, pokazuje analiza.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Stupile na snagu Schmidtove izmjene Ustava FBiH iz aprila prošle godine

Visoki predstavnik Christian Schmidt 27. aprila 2023. nametnuo je amandman na Ustav FBiH kojim se mijenja način imenovanja nove...

Još vijesti za vas