Nedjelja, 5 svibnja, 2024

Šta piše u rezoluciji o Kosovu koju je Nenad Stevandić predložio poslanicima

Preporučeno

U rezoluciji se pozivaju predstavnici međunarodne zajednice da spriječe prisvajanje i uništavanje srpske kulturne baštine na Kosovu.

Osuđujemo konstantno kršenje ljudskih prava Srba i drugog nealbanskog stanovništva na Kosovu, posebno kršenje prava na život i prava na imovinu, od strane kosovskih Albanaca i njihovih vlasti, piše između ostalog u Rezoluciji koju je Nenad Stevandić, predsjednik NSRS predložio.

– Pozivamo predstavnike međunarodne zajednice da i oni ozbiljno osude kršenje ljudskih prava Srba i nealbanskog stanovništva na Kosovu, uključujući i osudu nedavne prekomjerne upotrebe sile od strane kosovske policije prilikom nasilnog ulaska u opštinske prostorije u Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću, usljed čega je povrijeđeno više Srba. Ovo uključuje i procesuiranje odgovornih jer se formalnim osuđivanjem bez sankcionisanja samo daje legitimitet nasilju.

Upravo se čita:  Dodik: "2007. sam rekao da je bio genocid, ali sam pogriješio"

To je navedeno u Rezoluciji o zaštiti Srba na Kosovu i teritorijalnom integritetu i suverenitetu Republike Srbije, koju je za iduću sjednicu Narodne skupštine Republike Srpske predložio predsjednik NSRS, Nenad Stevandić.

Dalje se pozivaju predstavnici međunarodne zajednice da spriječe prisvajanje i uništavanje srpske kulturne baštine na Kosovu.

– Podržavamo napore Republike Srbije u očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta koji je zagarantovan međunarodnim pravom i Rezolucijom Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija 1244, usvojenom 10. juna 1999. godine. Apelujemo da diplomatski predstavnici Evropske unije i SAD izvrše veći pritisak na kosovske Albance da se primjeni Briselski sporazum u kojem se predviđa uspostavljanje asocijacije/zajednice opština u kojima Srbi čine većinsko stanovništvo na Kosovu. Svi sporovi između srpskog i albanskog naroda se moraju rješavati mirnim putem uz poštovanje dostojanstva svakog naroda – piše u Rezoluciji.

Upravo se čita:  Slobodan Šoja: Iza Rezolucije o Srebrenici ne stoji Lagumdžija, nego je ovo odgovor velikih sila na Dodikovu retoriku

Pozdravlja se pravo Republike Srbije da brani pravo na opstanak srpskog naroda na Kosovu, ukoliko se kosovski Albanci i njihove vlasti odluče za upotrebu nasilja i pravo da brani svoj teritorijalni integritet i suverenitet koji je zagarantovan međunarodnim pravom i Rezolucijom SB UN 1244, kao prava koja joj niko niti može osporiti niti oduzeti.

Upravo se čita:  Oglasio se Dodik, zasmetalo mu obraćanje Zlatka Lagumdžije na hitnoj sjednici Vijeća sigurnosti o BiH

– Potvrđujemo stavove Narodne skupštine Republike Srpske zauzete u Rezoluciji o nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i opredjeljenjima Republike Srpske usvojenim 22. februara 2008. godine – piše u tekstu dokumenta koji predlaže Stevandić.

Kolegijum Narodne skupštine Republike Srpske ranije je odlučio da redovna sjednica parlamenta bude održana u utorak, 6. juna, sa početkom u 10.00 sati.

U prijedlogu dnevnog reda, koji je utvrdio Kolegijum, nalazi se 19 tačaka, među kojima je i prijedlog rezolucije o zaštiti Srba na Kosovu i teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Odzvonilo onima koji ne žele raditi? FBiH želi razdvojiti one koji traže posao od onih koji su na birou radi osiguranja

Hoće li Federacija BiH kroz novo zakonsko rješenje uspjeti riješiti dugogodišnje pitanje i izazov razdvajanja aktivnih tražitelja posla s...

Još vijesti za vas