Ponedjeljak, 4 prosinca, 2023

Šta piše u rezoluciji o Kosovu koju je Nenad Stevandić predložio poslanicima

Preporučeno

U rezoluciji se pozivaju predstavnici međunarodne zajednice da spriječe prisvajanje i uništavanje srpske kulturne baštine na Kosovu.

Osuđujemo konstantno kršenje ljudskih prava Srba i drugog nealbanskog stanovništva na Kosovu, posebno kršenje prava na život i prava na imovinu, od strane kosovskih Albanaca i njihovih vlasti, piše između ostalog u Rezoluciji koju je Nenad Stevandić, predsjednik NSRS predložio.

– Pozivamo predstavnike međunarodne zajednice da i oni ozbiljno osude kršenje ljudskih prava Srba i nealbanskog stanovništva na Kosovu, uključujući i osudu nedavne prekomjerne upotrebe sile od strane kosovske policije prilikom nasilnog ulaska u opštinske prostorije u Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću, usljed čega je povrijeđeno više Srba. Ovo uključuje i procesuiranje odgovornih jer se formalnim osuđivanjem bez sankcionisanja samo daje legitimitet nasilju.

Upravo se čita:  Iz RS-a pozivaju na hapšenje Zukana Heleza!

To je navedeno u Rezoluciji o zaštiti Srba na Kosovu i teritorijalnom integritetu i suverenitetu Republike Srbije, koju je za iduću sjednicu Narodne skupštine Republike Srpske predložio predsjednik NSRS, Nenad Stevandić.

Dalje se pozivaju predstavnici međunarodne zajednice da spriječe prisvajanje i uništavanje srpske kulturne baštine na Kosovu.

– Podržavamo napore Republike Srbije u očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta koji je zagarantovan međunarodnim pravom i Rezolucijom Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija 1244, usvojenom 10. juna 1999. godine. Apelujemo da diplomatski predstavnici Evropske unije i SAD izvrše veći pritisak na kosovske Albance da se primjeni Briselski sporazum u kojem se predviđa uspostavljanje asocijacije/zajednice opština u kojima Srbi čine većinsko stanovništvo na Kosovu. Svi sporovi između srpskog i albanskog naroda se moraju rješavati mirnim putem uz poštovanje dostojanstva svakog naroda – piše u Rezoluciji.

Upravo se čita:  Vulić najavila inicijativu za smjenu Heleza i poručila "Trojki" da su se mnogo prevarili i zaigrali

Pozdravlja se pravo Republike Srbije da brani pravo na opstanak srpskog naroda na Kosovu, ukoliko se kosovski Albanci i njihove vlasti odluče za upotrebu nasilja i pravo da brani svoj teritorijalni integritet i suverenitet koji je zagarantovan međunarodnim pravom i Rezolucijom SB UN 1244, kao prava koja joj niko niti može osporiti niti oduzeti.

Upravo se čita:  Bakir Izetbegović brani suprugu Sebiju: Već 33 godine se borim protiv nepravde i nemorala

– Potvrđujemo stavove Narodne skupštine Republike Srpske zauzete u Rezoluciji o nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i opredjeljenjima Republike Srpske usvojenim 22. februara 2008. godine – piše u tekstu dokumenta koji predlaže Stevandić.

Kolegijum Narodne skupštine Republike Srpske ranije je odlučio da redovna sjednica parlamenta bude održana u utorak, 6. juna, sa početkom u 10.00 sati.

U prijedlogu dnevnog reda, koji je utvrdio Kolegijum, nalazi se 19 tačaka, među kojima je i prijedlog rezolucije o zaštiti Srba na Kosovu i teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Tajna imovine bivšeg sarajevskog načelnika Ibrahima Hadžibajrića

Nekadašnji prvi čovjek sarajevske Općine Stari Grad počeo je ulagati u nekretnine u BiH i Hrvatskoj nakon što je...

Možda vas zanima i ovo