Petak, 3 svibnja, 2024

Dragan Lukač: Prijeteće pismo individualni čin iskazivanja nezadovoljstva teškim položajem

Preporučeno

Dragan Lukač
Dragan Lukač

Nema organiziranosti, radi se o individualnom činu pojedinca s prostora općine Zavidovići, koji radi u tvornici namještaja. U jako je teškom socijalno-materijalnom položaju i ova prijetnja je individualni čin iskazivanja nezadovoljstva statusom u društvu – kazao je danas na konferenciji za novinare Dragan Lukač, direktor Federalne uprave policije.

Konferencija, kojoj su prisustvovali i ministar FMUP-a Predrag Kurteš i zamjenik direktora FUP-a Samir Džebo, upriličena je povodom hapšenja osobe inicijala B.H. (1976.) koja je osumnjičena da je u pismu adresiranom na Informativni program BHRT-a uputila prijetnje institucijama BiH, entitetima i međunarodnim organizacijama, i koja je jučer uhapšena.

Lukač je kazao da je FUP u saradnji s Tužiteljstvom BiH, imajući u vidu da se radi o prijetnjama državnim i međunarodnim institucijama poduzeo puno operativnih radnji i aktivnosti da bi dešifrirali i otkrili skriptera pisma, a operativni rad se odvijao u Zeničko-dobojskom kantonu, konkretno u Zavidovićima.

Naglasio je da nisu pronađena nikakva sredstva i predmeti koji bi ukazivali na organizirani teroristički čin te ponovio da se radi o individualnom činu s motivima vrlo teške situacije i pretjerane želje za isticanjem ili ukazivanjem na taj status koji ima u društvu.

– Sa njim smo raščistili ovu stvar. On je dokraja priznao izvršenje svega toga i u pretresu stambenog objekta gdje živi pronađeni su dokazi, odnosno, pronađeno je pismo. Uhapšen je, a danas će biti predat na postupanje Tužilaštvu BiH, a o daljnjem njegovom ishodu odlučivat će Tužiteljstvo i Sud BiH- rekao je Lukač.

Ponovio je da je policija u BiH spremna da reagira na svaku prijetnju koja dovodi u pitanje sigurnost i institucija BiH i građana BiH.

Naglasio je da teška ekonomska situacija u društvu predstavlja vrlo ozbiljan sigurnosni problem i mišljenja je da će ubuduće biti dosta ozbiljnih kretanja.

– Situacija je do te mjere ozbiljna da bi se svi državni subjekti morali uključiti da poduzmu hitne mjere na poboljšanju prije svega ekonomskog stanja građana – rekao je Lukač.

On je građanima poručio da se nasilnim putem ne mogu mijenjati stvari i da se ne opredjeljuju za takav čin.

– Mi ćemo i dalje predano raditi naš posao. Nastojati da ukupno stanje držimo pod kontrolom u stvaranju sigurnosnog ambijenta. Ali, policija nije svemoguća i nije ta koja može rješavati ukupno stanje, svi subjekti koji sebe prepoznaju u ovom teškom vremenu, kao odgovorne trebaju se angažirati da idemo nabolje, moramo stvoriti ekonomski ambijent da građani ove zemlje mogu normalno živjeti – naglasio je Lukač.

Najavio je za petak sastanak u Livnu na kojem će biti prisutni svi ministri unutrašnjih poslova FBiH, policijski komesari svih kantona, na kome će se razmatrati informacija o stanju sigurnosti u FBiH u 2013.godini i neka druga sigurnosna pitanja od vrlo bitnog značaja, te napraviti konkretan dogovor za realiziranje niza operativnih aktivnosti policije.

(Fena)

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Alijana 21 godinu iščekuje Enesa: “Izašla sam po brata, nestao je misterizono i nikad nije došao”

Alijana Kaharević već 21 godinu iščekuje svog brata Enesa. Te 2003. godine je nestao i nikad ga nisu pronašli. Ističe...

Još vijesti za vas