Četvrtak, 2 svibnja, 2024

Potpisan ugovor o realizaciji projekta za jačanje kapaciteta bh. pravosuđa

Preporučeno

Arhiv
Arhiv

U sklopu projekta “Jačanje pravosuđa BiH” (IPA 2010) koji je realiziran uz finansijsku potporu Evropske unije (EU) danas je u Sarajevu organizirana završna konferencija na kojoj je najavljen i predstavljen novi projekt koji će, također, biti realiziran uz potporu EU.

Radi se o projektu “Konsolidacija i dalji razvoj pravosudnog komunikacijskog i informacijskog sistema”, koji će biti finansiran putem IPA 2012.

Ugovor u vezi s implementacijom ovog projekta su nakon uvodnog dijela konferencije, koju je organiziralo Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće BiH (VSTV), potpisali šef Delegacije EU u BiH/specijalni predstavnik ambasador Peter Sorensen i Milorad Novković, predsjednik VSTV-a BiH.

Ambasador Sorensen je istaknuo odlučnost EU da nastavi podržavati pravosuđe BiH, dovodeći to u kontekst evropskog puta naše zemlje i usvajanja standarda neophodnih za izgradnju pravne države i vladavine prava uopće.

– Ono čemu smo dosad težili i što ćemo nastaviti jeste pružanje podrške pravosuđu BiH da bi ono bilo nezavisno, efikasno i djelotvorno – kazao je Sorensen na pres-konferenciji održanoj u pauzi spomenutog skupa.

Uz uvjerenje da će ciljevi pravosudne reforme biti ostvareni u partnerstvu s VSTV-om BiH, ambasador Sorensen je pohvalio postignuća na planu smanjenja broja neriješenih predmeta te potcrtao potrebu da se takav trend nastavi.

Predsjednik Novković je naznačio da projekt koji je realiziran, kao i novi projekt čija implementacija upravo započinje, predstavljaju dio reformskog programa modernizacije i informatizacije pravosuđa koji provodi VSTVBiH.

Ocijenio je da informatizacija nije cilj za sebe, nego da je sredstvo za ostvarenje strateškog cilja – efikasnijeg ostvarivanja pravde za građane BiH u čemu je od ključnog značaja daljni razvoj partnerstva s EU.

Govoreći o razvoju informacionog sistema pravosuđa BiH, direktor Sekretarijata VSTV-a BiH Admir Suljagić naglasio je da je prelazak u novu fazu razvoja informacionog sistema omogućen kontinuiranim i istovremenim angažmanom na provedbi niza različitih projekata, planiranju i sinhroniziranju razvojnih aktivnosti tokom dužeg perioda.

Podsjetio je da investicije koje je VSTVBiH osigurao za rekonstrukcije, informatizaciju i druge potrebe pravosuđa, posebno na entitetskom nivou, prelaze iznos od 52 miliona KM, te da će nastavak tog projekta omogućiti daljnje unapređenje CMS-sistema (sistema elektronskog upravljanja sudskim predmetima), kao i sigurnost pravosuđa BiH.

Kako je rečeno, potpisivanjem novog ugovora s Evropskom unijom iz sredstava IPA 2012 u vrijednosti od 2.315.000 eura, započinje nova faza razvoja projekta putem koje će biti osigurana održivost CMS-a u narednoj deceniji.

(Fena)

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Stupile na snagu Schmidtove izmjene Ustava FBiH iz aprila prošle godine

Visoki predstavnik Christian Schmidt 27. aprila 2023. nametnuo je amandman na Ustav FBiH kojim se mijenja način imenovanja nove...

Još vijesti za vas