Četvrtak, 2 svibnja, 2024

Učenici iz BiH u Švicarskoj zabranjeno nošenje marame

Preporučeno

switzerland-headscarves

Vlasti u kantonu St-Gall u Švicarskoj saopćile su u četvrtak da su dale za pravo školi St. Margrethen koja je zabranila muslimanskoj učenici iz Bosne i Hercegovine da nosi maramu u razredu.

– Školska ustanova St. Margrethen ima pravo da donosi odluke o ovom pitanju – objasnilo je ministarstvo obrazovanja kantona St-Gall u saopćenju.

Vlasti su ocijenile da roditelji učenice pokazuju “fundamentalističku” orijentaciju i da postoje indicije koje navode na pomisao da “njihova kćerka ne nosi maramu po vlastitoj volji”.

Upravo se čita:  Pogledajte kako izgleda vježba Oružanih snaga BiH sa američkim vojnicima

Roditelji djevojčice mogu da se žale na ovu odluku kantonalnom Upravnom sudu.

Roditelji su u ime vjerske slobode započeli sa žalbom protiv novog pravila škole St. Margrethen koja od ljeta 2013. godine zabranjuje učenicima da u školu dolaze s maramom.

Oni su odbili da šalju djevojčicu u školu nakon raspusta. Predsjednik Upravnog suda je na kraju dozvolio da djevojčica dolazi u školu s maramom na glavi do odluke ministarstva obrazovanja po žalbi.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Sarajevo konačno dobija letove ka jednom od najvećih evropskih gradova

Najveća španska aviokompanija Iberia će letjeti dva charter leta iz Sarajeva za Madrid ovog proljeća. Letovi su 25. maja i...

Još vijesti za vas