Subota, 13 srpnja, 2024

Pogledajte kako izgleda vježba Oružanih snaga BiH sa američkim vojnicima

Preporučeno

- Početkom ovog mjeseca, JTAC jedinica Oružanih snaga BiH, u partnerstvu s Nacionalnom gardom Marylanda, uspješno je završili svoju prvu vježbu s pravim streljivom.

Američka ambasada u Bosni i Hercegovini objavila je na društvenoj mreži X fotografije i snimak zajedničke vježbe u kojoj su učestvovali pripadnici Nacionalne garde Marylanda i Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Kako je naglašeno, Oružane snage BiH i Nacionalna garda Marylanda sarađuju na poboljšanju vještina kroz kombinovanu obuku JTAC-a (Joint Terminal Attack Controller). Njihovu objavu prenosimo u cijelosti:

“Početkom ovog mjeseca, JTAC jedinica Oružanih snaga BiH, u partnerstvu s Nacionalnom gardom Marylanda, uspješno je završili svoju prvu vježbu s pravim streljivom.

Obuka JTAC jedinica poboljšava upotrebu avijacije za sigurnu i učinkovitu podršku kopnenim snagama tokom borbe, s fokusom na koordinaciju između zračnih misija i kopnenih operacija koje uključuju američke i partnerske snage. Ovaj događaj predstavlja prekretnicu u dugogodišnjoj saradnji dvije nacije, usmjerenoj na poboljšanje timskog rada i operativnih vještina.

Upravo se čita:  Počast i cvijeće za žrtve genocida - Porodice pored tabuta, sve je spremno za dženazu

“Ove vrste vježbi omogućuju nam razvoj odnosa s našim saveznicima, tako da možemo zajednički raditi tokom budućih operacija,” rekla je brigadna generalica Amy Kremser, direktorica Združenog štaba Nacionalne garde Maryland.

Nacionalna garda Marylanda i Oružane snage Bosne i Hercegovine su partneri više od 20 godina kroz Program državnog partnerstva Biroa Nacionalne garde Ministarstva obrane”, navodi se u objavi.

Upravo se čita:  Duge kolone na izlazu iz BiH na nekoliko graničnih prijelaza

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Ovo je Željko iz Loznice koji će Mostarcu Adnanu donirati dio jetre

U najtežim životnim trenucima, stvaraju se najljepše ljudske priče. One koje vraćaju vjeru da ipak dolaze ljepša vremena. Vremena...

Još vijesti za vas